Tgrt Haber

Son dakika! ABD Dışişleri'nden Kongre'ye mektup: Türkiye'ye F-16 satışına onay çıktı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İHA / Reuters
06 Nisan 2022 20:54 - Güncelleme : 07 Nisan 2022 09:47
Son dakika! ABD Dışişleri'nden Kongre'ye mektup: Türkiye'ye F-16 satışına onay çıktı

Türkiye ile ABD arasında krize yol açan F-35'lerin satışına alternatif olarak gündeme gelen F-16'larla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye yolladığı tavsiye mektubunda, NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceği gerekçesiyle Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına yeşil ışık yaktı.

Türkiye'nin Patriot savunma füzeleri isteğine olumsuz cevap vermesi, ardından da Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri satın alması sonrası iki ülke arasındaki ilişkiler bir hayli gerilmişti. Savunma alanında Türkiye'ye bir dizi yaptırımlar uygulayan ABD, bu kapsamda Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

F-35'ler için ABD'ye ödeme yaptıklarını sık sık hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'dan bu uçakların teslim edilmesini istemişti. Bu talebe olumlu cevap gelmeyince, Türkiye geçen ekim ayında mevcut savaş uçakları için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 avcı uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma istemişti. Bu  anlaşmanın sağlanabilmesi için ise ABD hükümetindeki onay sürecinin sonuçlanması bekleniyordu.

NATO'daki en büyük müttefiklerinden Türkiye ile savunma sanayisi alanında sıkıntılı süreçten geçen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) cephesinde bu kez ilişkileri normalleşmeye taşıyacak bir gelişme yaşandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN KONGREYE TAVSİYE MEKTUBU

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye Türkiye'ye F-16 tipi savaş uçağı satışının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini belirten bir tavsiye mektubu göndererek, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçaklarının satılması için adım attı. Bakanlık, Kongre'ye gönderdiği tavsiye mektubunda, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını belirtti.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINA YEŞİL IŞIK

Mektupta, "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerine yer verilirken, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma bağları, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı" olarak nitelendirildi.

Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanılarak, Dışişleri Bakanlığı'ndan önerilen F16 satışı için Kongre'nin onayının gerektiği belirtildi. Mektupta, ABD'den Türkiye'ye F16 satışı için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunulmadı.

Kaynak: İHA / Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
bay mustafa 6 Nisan 2022 22:59

allahım allahım ne gözel habar bu

Sonraki Haber Yükleniyor...