Tgrt Haber

ABD’den Ukrayna’da darbe iddiası: Rusya Zelenskiy’i devirecek

25 Şubat 2022 08:10 - Güncelleme : 25 Şubat 2022 09:04
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da darbe yapacağını iddia etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırının ikinci gününde Kiev güne ağır Rus bombardımanı ile uyandı. Ülke genelinde genel seferberlik ilan edilirken Zelenskiy, şu ana kadar Rus saldırılarında 137 asker ve sivilin öldüğünü, 300’den fazla kişi yaralandığını duyurdu. Sabah saatlerinde yeniden ülkenin birçok noktasında saldırı yapılırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da darbe yapacağını iddia etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırının ikinci gününde Kiev güne ağır Rus bombardımanı ile uyandı. Ülke genelinde genel seferberlik ilan edilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Dünya liderlerinin tepki gösterdiği işgal girişimiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le telefonda görüştü. İşgalin ikinci gününde Kiev güne ağır bombardıman saldırılarıyla uyandı. Ukrayna, başkentte Rus uçağı düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Lviv’de siren sesleri yükselmeye başladı.

RUSYA UKRAYNA'DA DARBE YAPACAK

Tüm dünya Ukrayna krizine kilitlenmişken ABD yeni bir iddiada bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Rusya’nın Ukrayna’da darbe yapacağını öne sürdü. Blinken Rusya'nın Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABC kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini ve Joe Biden yönetiminin getirdiği yaptırımları değerlendirdi. ABD yönetiminin Moskova'yı hedef alan yaptırımlarının etkili olmasını beklediklerini anlatan Blinken, "Rusya'nın en büyük 10 finansal kurumunu ve banka varlıklarının yüzde 80'ini hedef aldık. Bunun çok ağır etkileri olacaktır." dedi.

Blinken, Rus güçlerinin Kiev'i hedef almaya başladığını ve kentin kuzeyinden, doğusundan ve güneyinden adeta bir kuşatma harekatının yapıldığını dile getirdi ancak kentin 24 saat içinde düşebileceği yorumları için şu anda bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Blinken, "Putin'in Ukrayna'da yönetimi devirmeye çalıştığına kani misiniz?" şeklindeki soruya, "Onun bunu deneyeceğine ikna olmuş durumdayım." diye cevap verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e doğrudan yaptırım seçeneğinin de halen masada olduğunu belirten Blinken, Putin'in Ukrayna'nın ötesinde bir NATO ülkesine saldırı yapması durumunda 5. Madde'nin devreye gireceğini sözlerine ekledi.

ABD’den Ukrayna’da darbe iddiası: Rusya Zelenskiy’i devirecek

KİEV'İN DÜŞMESİ İÇİN HENÜZ ERKEN

Öte yandan Biden yönetiminin Kongre üyelerine Rusya-Ukrayna krizinde son duruma ilişkin bir brifing verdiği bildirildi. Kongre kaynaklarına dayandırılan haberlere göre yetkililer, Kiev'in kuzey, güney ve doğudan saldırı altında olduğunu ancak kentin düşeceğini söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

Öte yandan "Ukrayna'nın topraklarında gözümüz yok" diyen Putin’in savaşın fitilini ateşlemesi akıllara Medvedçuk'u getirdi. Zelenskiy’i cumhurbaşkanlığı koltuğunda istemeyen Rus lider Putin’in ev hapsindeki Medvedçuk'u Marinsky Sarayı'na getirmeyi planladığı iddia edildi.

ZELENSKİY’İN YERİNE MEDVEDÇUK MU?

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bozmak gibi bir niyetimiz yok" diyen Putin'in komşu ülkenin Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i istemediği öne sürüldü. 69 yaşındaki Rus liderin aklındaki ismin ise organize suç örgütü kurmakla suçlanarak Ukrayna yargısı tarafından ev hapsine çarptırılan Medvedçuk olduğu iddia edildi.

PUTİN'İN GÖZDESİ MEDVEDÇUK KİM?

67 yaşındaki Viktor Medvedçuk, Ukrayna’da muhalefet partisi milletvekili olarak parlamentoda yer aldı. Kiev'in Avrupa Birliğine katılımına karşı çıkan Rusya sevdalısı Medvedçuk, 19 Şubat 2021'de suç örgütü lideri olmakla suçlanarak ev hapsine mahkûm edildi. Moskova ile yakın ilişkiler kuran ve Medvedçuk'un iki çocuğundan birisi olan Darina'nın ismini Putin'in koyduğu bilinmekte.

ABD’den Ukrayna’da darbe iddiası: Rusya Zelenskiy’i devirecek

RUS LİDER 2021'DE GÖZDAĞI VERMİŞTİ

Putin, ailesiyle birlikte Ukrayna'da ev hapsinde tutulan Medvedçuk'u Mayıs 2021'de "Ukrayna gittikçe Rusya düşmanı olmaya başladı. Bizim için oluşturulan tehditlere zamanında cevap vermeliyiz. Medvedçuk ülkenin doğusunda barışçıl isteyen birisi ev hapsine atılması tamamen siyasi temizlik amacı taşıyor." diyerek böyle savunmuştu.

Ülke içindeki siyasi tartışmanın Zelenski'nin koltuğunu salladığını iddia eden Rusya basını, füzelerin gölgesinde Marinsky Sarayı'nda Putin'in isteğiyle değişim olabileceğini konuşmaya başladı.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...