Tgrt Haber

ABD'den Yunanistan'da İHA hamlesi: Çekildiği üsse konuşlandırdı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Yunan Pentapostagma
26 Kasım 2022 10:25 - Güncelleme : 26 Kasım 2022 10:46
ABD'den Yunanistan'da İHA hamlesi: Çekildiği üsse konuşlandırdı

Yunanistan’ı kendi üssü haline getiren ABD’den yeni bir hamle daha geldi. Yunan basınında yer alan haberlere göre Türkiye sınırındaki Dedeağaç'a yığınak yapan ABD daha önce çekildiği bir üsse geri döndü. Yunan medyası bu haberi "Ege'de tam Amerikan kontrolüne doğru" ifadeleri ile duyurdu. 

Yunanistan​'da 4 üssü bulunan ABD​ çekildiği bir üsse geri döndü. Yunan medyası ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından edinilen bilgilere göre, Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü'nün ardından ABD, Larissa üssüne yeniden konuşlandı. ABD, Yunanistan'ın Larissa Hava Üssüne bir yıllığına 8 gelişmiş MQ-9 Reaper​ İnsansız Hava Aracı (İHA) konuşlandırdı.  ABD Hava Kuvvetlerine bağlı 8 MQ-9 Reaper İHA'lar, ilgili ekipman ve personel ile 12 Kasım'da Larissa Hava Üssüne geldi.

BİR YILLIĞINA DENİLDİ AMA …

Konuşlandırmanın, bir yıllığına ve ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) ile Yunanistan ordusu arasında 1 Kasım'da imzalanan bir anlaşma çerçevesinde yapıldığı öğrenildi. Yunanistan ordusu, bu konuşlanmanın müttefik kuvvetlerle iş birliğini geliştirme çabalarının bir parçası olduğunu ve "NATO'nun birlikte çalışabilirliğine ve caydırıcılığına katkı sağlayacağını" iddia etti. 

ABD'den Yunanistan'da İHA hamlesi: Çekildiği üsse konuşlandırdı

Dedeağaç üssü

EGE’Yİ GÖZLEYECEK

Yunan Pentapostagma, bu haberi “Ege gözetleniyor: ABD İHA'ları tüm takımadaları izleyecek” başlığı ile okurlarına sundu. Larissa'daki 110. Avcı Kanadı'nin bir ABD İHA üssüne dönüşeceği belirtilen haberde " İHA teknolojisindeki en gelişmiş MQ-9 Reaper'ın havalanıp faaliyete geçeceği bir Amerikan üssünün oluşturulmasıyla Ege'de tam Amerikan kontrolüne doğru" ifadelerine yer verildi.

3 YENİ ÜS DAHA 

Öte yandan Yunanistan'ın mayıs ayında parlamentodan geçirdiği ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD'nin Yunanistan'da 3'ü yeni olmak üzere 4 üsten faydalanmasına olanak sağlıyor. Yunanistan, ABD ile Ekim 2021'de Washington'da imzaladığı Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı dün parlamentoda onaylarken taraflar, anlaşmayla, savunma alanındaki iş birliğini derinleştirme ve genişletme kararı aldı. Anlaşmada, Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü, ABD'nin kullanabileceği alanlar arasında gösteriliyor. 

ABD'den Yunanistan'da İHA hamlesi: Çekildiği üsse konuşlandırdı


Böylelikle, 28 Mayıs 1969'da 1. sınıf bir deniz astsubayı komutasında 16 personel için ABD'ye açılan Girit'teki Suda Üssü'ne, 3 yeni üs daha eklenmiş oluyor.

ABD İLE KARŞILIKLI SAVUNMA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Barışı tehdit eden eylemlere karşı koruma sözü verdiği ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD ve Yunanistan'ın 8 Temmuz 1990'da imzaladığı ve 6 Kasım 1990'da yürürlüğe giren anlaşmanın devamı niteliğini taşıyor.

 

Kaynak: Yunan Pentapostagma

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...