Tgrt Haber

AB'den enerji krizine karşı 'dayanışma' çağrısı: Gazda rekabet etmeyelim

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
18 Ekim 2022 19:30 - Güncelleme : 18 Ekim 2022 19:56
AB'den enerji krizine karşı 'dayanışma' çağrısı: Gazda rekabet etmeyelim

Rusya ile yaptırım savaşına giren Avrupa ülkeleri enerji kriziyle boğuşuyor. Fiyatların iyice tavan yapmasından sonra Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan krize karşı dayanışma çağrısı geldi.

Rus ordusunun Ukrayna'yı işgal girişimin ilk gününden bu yanaRusya'ya karşı sert yaptırımlarla karşılık verenAB​ ülkeleri, Putin​'in geri adım atmamasıyla kendilerini enerji krizinin içinde buldu. Rusya'nın vanaları kapatmasıyla birlikte AB'de fiyatlar tavan yaptı. Stoklarında gün geçtikçe azalmasından sonra birçok ülke vatandaşına tasarruf çağrısında bulundu.

Avrupa'nın enerji krizine karşı mücadelesini sürdürdüğü bu günlerde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den bir çağrı geldi. Leyen, AB üye ülkelerinin gaz ve elektrik fiyatlarının artışını önlemek ve krizin daha da büyümesini engellemek için dayanışma çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg Genel Kurul toplantıları kapsamında yarın yapacağı sunum öncesi açıklamalarda bulunan Leyen, komisyon tarafından hazırlanan ve AB enerji piyasasını rahatlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu hedefe ulaşmak için önerilerini sıralamaya başlayan Leyen, ‘’Bugün AB üyesi ülkelerin kendi aralarında gaz konusunda rekabet etmeyip enerji taleplerini ortak yönetebilecekleri hukuki bir çerçeve öneriyoruz’’ dedi.

"PAYLAŞIM HALİNDE OLACAĞIZ"

AB ekonomisini rahatlatmak için ilk olarak tüm üye ülkelerinin gaz talebinin ortak bir mekanizma ile yönetilip, alımların da rekabet içinde değil koordine bir şekilde yapılmasının önerileceği bildiren von der Leyen, “Paylaşım halinde olacağız. Gaz ve elektrik konusunda arz sıkıntısı yaşanmaması için komşular arası dayanışma prensibini benimseyeceğiz. Bu konuda acil durumlarda uygulanacak hali hazırda bir plan olmadığı durumlarda uygulanacak zorunlu dayanışma sistemini öneriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ ÜZERİNE HAZIRLIK YAPILACAK

Bir diğer önemli adımın ise tasarruf konusunda atılacağını bildiren Leyen, ‘’Enerji fiyatları için de önerimiz olacak. Sıra dışı fiyat artışlarının engellenmesi ve enerji piyasasında kontrol edilmesi için bu yıl hatlardan gelen gaz kaynağı yerine gelecek yıl için sıvılaştırılmış doğal gaz üzerine hazırlıklarımızı yapacağız.Tasarruf ederek rezervlerimizin dolu olmasına dikkat edeceğiz’’ dedi.

"RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA KARARLIYIZ"

Leyen açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Elektrik fiyatına da doğrudan etki eden gaz fiyatını nasıl kontrol edeceğimiz konusu önemli bir gündemimizdir. Çözüm aramaya devam ediyoruz ve yakından ilgilenmeye devam etmeliyiz. Ayrıca sadece enerji değil genel olarak artmış enerji fiyatlarının ekonomimiz üzerindeki etkileri konusunda ne yapacağımızı önemsemeliyiz. RePowerEU kapsamında hem Rusya’ya bağımlılığı azaltmak hem de yenilenebilir enerji kaynaklarını arttırma konusunda kararlıyız’’

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...