Tgrt Haber

AB'den Filistin için geri adım! Desteğimizi artırmamız lazım

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2023 23:40 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 23:49
AB'den Filistin için geri adım! Desteğimizi artırmamız lazım

İsrail ile Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulması kararı alan Avrupa Birliği (AB) gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Gazze'de insani durumun vahim olduğu belirtilen AB açıklamasında "Desteğimizi artırmamız lazım. Azaltmamız değil, artırmamız lazım" denildi. İspanya, kalkınma yardımlarının dondurulmasına ilişkin, "Bu karar, Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanetidir" sözleriyle çok sert tepki göstermişti.

Hamas​'ın Aksanu Tufan operasyonu sonrasında Gazze'yi savaş uçakları ve füzelerle vuran İsrail, donanmasını da devreye soktu. Hücumbotlar, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi​'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden bombalamaya başladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant​, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları artırmak için kısıtlamaları kaldırdıklarını ve tam taarruza geçeceklerini açıkladı.

AB'DEN GERİ ADIM

Gazze'nin ablukaya alınmasıyla bölgedeki sivil vatandaşlar da temel ihtiyaçlarını karşılayamamaya başladı. Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulması kararı alan Avrupa Birliği (AB) ise gelen tepkiler üzerine geri adım attı. 

AB'den yapılan açıklamada, "Gazze'de 150 bin kişi yerinden edildi. İnsani durum vahim. Desteğimizi artırmamız lazım. Azaltmamız değil, artırmamız lazım" ifadeleri yer aldı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da yaptığı  konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan AB'nin Filistin​'e yönelik yardımlarının gözden geçirilmesi, Komisyon'un basın açıklamasında da belirtildiği üzere, vadesi gelen ödemeleri askıya almayacaktır" ifadelerini kullanmıştı

İSPANYA ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

AB'nin geri adım atmasında İspanya'nın sert tepkisinin etkili olduğu belirtildi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail ve Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulmasına ilişkin, "Bu karar, Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanetidir" sözleriyle tepki göstermişti.

Diaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB Komisyonu'nun, kalkınma yardımlarında ödemeleri dondurma ve bu tür projeleri gözden geçirme kararına ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...