AB'den gaz sorununa 'acil durum' planı, şimdiden başladılar
Avrupa Komisyonu, Rusya gazının tamamen kesilmesine karşı 'acil durumu' planı hazırladı. Bu kapsamda üye ülkelerden gaz kullanımını yüzde 15 azaltmalarını istedi.
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası AB ülkelernin aldığı yaptırım kararı enerji krizine neden oldu, Rusya bir miktar Avrupa'ya gaz akışını sınırladı. Rus enerji devi Gazprom, Avrupalı müşterilerine yaptığı bildirimde ellerinde olmayan sebeplerden dolayı gaz akışını garanti edemeyeceğini bildirerek 'mücbir sebep' ilan etmesinin ardından Avrupa Komisyonu ‘acil durum’ planı hazırladı. Almanya 10 gündür bakımda olan ve daha öncesinde de eksik parça gerekçesi ile gaz akışının yüzde 60 azaldığı Kuzey Akım 1 boru hattının açılması için önünde bir engel olmadığını belirtti ve Rusya'nın kararını 'haksız' olarak tanımladı.
"RUSYA ŞANTAJ YAPIYOR"
Avrupa Komisyonu ise Rusya'nın enerji kartını bir silah olarak kullandığına dikkat çekerek, "Rusya bize şantaj yapıyor. Avrupa, Rus gazının bir kısmının kesilmesine de tamamen kesilmesine de hazırlıklı olmalıdır" diye açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 'Güvenli bir kış için gazdan tasarruf edin' paketine ilişkin açıklamalar yaptı. AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu üye ülkelere gaz kullanımını yüzde 15 oranında azaltmak için bir teklifte bulundu.
EN KÖTÜ SENARYO
Plana göre, her üye devlet, Ağustos 2022 ile Mart 2023 arasında gaz tüketimini son beş yılın ortalamasına kıyasla en az yüzde 15 azaltmaya çalışacak. Üye ülkeler yeterli ilerleme gösteremezse ya da durum kötüleşirse AB 'acil durum' ilan edecek. Avrupa ülkeleri her ülkenin farklı enerji ihtiyacı olduğunu belirterek bu maddenin sorun çıkarabileceğini düşünüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, 27 üyeli bloğa gaz kesme tehditlerini sürdürürken Avrupa en kötü senaryoya hazırlanmaya çalışıyor.
Rusya savaş başlamadan önce AB'nin toplam gaz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyordu.