Tgrt Haber

Son dakika! AB ülkeleri Rusya'ya karşı uzlaştı: Vize kolaylığı anlaşması askıya alındı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: AA - TGRT Haber
31 Ağustos 2022 16:40 - Güncelleme : 31 Ağustos 2022 17:39
Son dakika! AB ülkeleri Rusya'ya karşı uzlaştı: Vize kolaylığı anlaşması askıya alındı

Son dakika haberi: AB ülkeleri Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle Rusya'ya vize yasağı getirilmesi önerisini görüştü. Daha önce imzalanan vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaşıldı.

Vladimir Putin​'in 24 Şubat sabahı verdiği emirle başlayan Rus ordusunun Ukrayna​'yı işgal girşimi tüm şiddetiyle devam ediyor. Savaşın başlamasıyla birlikte AB​ ülkeleri ile Rusya​ arasında yaptırım yarışı da başlamış oldu. AB ülkelerinin yaptırımlarına sessiz kalmayan Putin karşlılık verince dünyayı enerji krizi korkusu sardı. Tüm bu gelişmelerin ışığında Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya vize​ yasağı getirilmesi önerisini görüştü. 

Öneriyi destekleyenler arasında Baltık ülkeleri ve Finlandiya, Danimarka, Polonya, Çekya gibi AB üyeleri yer alıyor. Bu ülkeler Rusya vatandaşlarının AB ülkelerine girmesinin ulusal güvenlik meselesi olduğunu gerekçe göstererek AB genelinde bir yasak getirilmesini talep ediyordu.

VİZE KOLAYLIĞI ANLAŞMASI ASKIYA ALINACAK

Rusya vatandaşlarına yönelik AB vize yasağı önerisi yerine bugünkü toplantıda Rusya ile AB arasında vizelerin kolaylaştırılmasını öngören anlaşmanın askıya alınması karar verildi.  Bu kararla birlikte Rusya vatandaşlarının AB ülkelerinden vize alması zorlaşacak.

Rusların vize başvurularında daha fazla evrak istenecek, vize işlemleri daha uzun sürecek ve vize başvuru ücretleri artacak.

HANGİ ÜLKELER YASAĞA KARŞI?

Ruslara vize yasağına karşı çıkanlar arasında ise Fransa, Almanya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi AB üyeleri bulunuyor. Fransa ve Almanya, AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde kendi duruşlarını aktaran bir belge hazırlayarak Rusya vatandaşlarına toptan yasak getirilmesine karşı çıktıklarını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da sıradan Ruslarla Putin destekçileri arasına çizgi çekmek gerektiğini söyledi. Rus oligarklara zaten yasak getirildiğini belirten Colonna, "Fransa'ya veya Avrupa'ya alışverişe gelecek olanlar bu kişiler değil" dedi.

Schengen üyesi AB ülkelerinin üçüncü ülke vatandaşlarına vize verip vermemeleri kendi yetkilerinde bulunuyor. Nitekim toptan bir vize yasağı olmadan da yasak önerisini destekleyen ülkeler Rusya vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamalarına kendi kendilerine başladı.

Örneğin Finlandiya, Rusların ülkeyi kullanarak diğer Avrupa ülkelerine geçmesini engellemek adına vize verme oranlarını daha önceki hacmin yüzde 10'una indireceğini açıklamıştı. Çekya ve Polonya ise savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Rusya vatandaşlarından vize başvurusu almayı kesmişti.

Kaynak: AA - TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...