Tgrt Haber

ABD'li lider Joe Biden'ın Netanyahu'ya sert ve net uyarısının arka planı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
13 Aralık 2023 16:42 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 17:13
ABD'li lider Joe Biden'ın Netanyahu'ya sert ve net uyarısının arka planı

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına en başından beri destek veren ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu eleştiren konuşması dikkat çekti. Biden'ın son açıklamalarında çark etmesinin iki nedeni gün yüzüne çıktı.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze​'ye 68 gündür bombalar yağdıran İsrail'e en başından beri destek veren ABD'nin lideri Joe Biden​, son açıklamalarında Tel Aviv yönetimine sert ve net uyarılarda bulundu. Başkan Biden'ın bu sözlerinin arka planı gün yüzüne çıktı. Ülkesinde İsrail'e verdiği destek sebebiyle baskı altına alınan Biden, yön değiştirdi.

İsrail'in dünyanın desteğini kaybettiğini söyleyen Biden, kendi partisi de dahil olmak üzere ülkesinde artan bir baskıyla karşı karşıya kaldı. ABD'li üst düzey yetkililer de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından rahatsızlık duyuyor. Bunun yanı sıra BM Genel Kurulu'nda 153 ülke Gazze'de ateşkes lehinde oy kullandı, 10 ülke karşı çıktı, 23 ülke ise çekimser kaldı. Hayır oyu veren ülkelerden biri de ABD oldu. Büyük tepki çeken veto ve hayır oyu da ABD'nin artık dışlanmaya başlanmasına neden oluyor. 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da birkaç gün önce yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililerin Gazze'deki sivilleri korumaya yönelik taahhütleri ile sahadaki gerçeklik arasında bir "uçurum" olduğunu söylemişti.

ABD'li lider Joe Biden'ın Netanyahu'ya sert ve net uyarısının arka planı

ABD'Lİ LİDER BIDEN NETANYAHU'YA NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeksizin saldırıları nedeniyle dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını ifade etti. Biden, İsrail - Filistin sorununun uzun vadeli çözümü noktasında da Netanyahu'nun hükümetini değiştirip güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut hükümeti "İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet" sözleriyle tanımlayan Biden, bu yönetimin İsrail-Filistin sorununun çözümü için iki devletli çözümü desteklemediğini dile getirdi.

Ayrıca Biden, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de sivilleri katleden İsrail'e ilk kez eleştiride bulundu. 

 

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...