Tgrt Haber

ABD'li senatör kongreden kovuldu: Botoks bardağı taşıran son damla oldu

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
03 Aralık 2023 16:10 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 16:15
ABD'li senatör kongreden kovuldu: Botoks bardağı taşıran son damla oldu

Kongre etik soruşturması, Cumhuriyetçi Senatör George Santos'un kongreyi suiistimal ettiğine ve seçim kampanyasında yapılan bağışlar ile botoks yaptırdığına dair çok güçlü kanıtların bulunduğunu ortaya çıkardı.

ABD'li milletvekilleri, cömert yaşam tarzını çalıntı bağış parasıyla finanse etmekle suçlanan New Yorklu Cumhuriyetçi George Santos'un Kongre​'den ihraç​ edilmesi yönünde Cuma günü oy kullandı. Santos, Meclis'ten ihraç edilen altıncı üye oldu.

Perşembe günü Santos mecliste, "Hiçbir suçtan hüküm giymedim. Beni buraya New York​'un Üçüncü (Kongre) Bölgesi halkı gönderdi. Eğer beni dışarı çıkarmak istiyorlarsa, o insanları susturmak ve zorlu oylamayı almak zorunda kalacaklar."

SANTOS NE İLE SUÇLANIYOR?

Santos, kampanya bağışçılarından hırsızlık, kredi kartı dolandırıcılığı, kara para aklama ve kimlik hırsızlığı gibi düzinelerce federal suçlamayla karşı karşıya. Kongre etik soruşturması, Santos'un görevi kötüye kullandığına dair "ezici kanıtlar" buldu ve "meclis adaylığını tamamen hileli bir şekilde istismar etmeye" çalışmakla suçladı.

Komiteye göre suçlamaları reddeden Santos'un, bağışçıların parasını botoks tedavileri, lüks İtalyan ürünleri ve Las Vegas'a tatiller için kullandığı iddia ediliyor. Santos'un kendi partisinin birkaç üyesinden biri olan Ohio'lu Max Miller, perşembe günü ihraçla ilgili bir tartışmada mecliste kendisini kınamak için "Siz efendim, bir dolandırıcısınız." dedi. Eyalet delegasyonunun başka bir üyesi Anthony D'Esposito ise Santos'u "yalancı" olarak nitelendirdi.

Onu ihraç etmek için meclisin üçte ikilik çoğunluğu gerekiyordu ve önceki iki girişim başarısız olsa da meclis, gereken üçte ikilik çoğunluğun üzerinde bir oranla onu derhal görevden almak için oy kullandı.

Cezai iddiaların yanı sıra Santos, Goldman Sachs için çalıştığını, Yahudi olduğunu ve üniversitede voleybol yıldızı olduğunu iddia etmek de dahil olmak üzere bir dizi tuhaf uydurmayla nam salmış durumda. Etik kurulunu bir "karalama kampanyası" ile suçlamanın ötesinde, suçlamalar hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.

ABD'li senatör kongreden kovuldu: Botoks bardağı taşıran son damla oldu

SANTOS'U NE BEKLİYOR?

Cumhuriyetçiler şu anda Temsilciler Meclisi'nde yalnızca dört sandalyeyle çoğunluğa sahip. Santos ihraç edildiği için gelecek aylarda New York'un üçüncü kongre bölgesinde Santos'un koltuğunu doldurmak için özel bir seçim yapılacak.

Onun ihraç edilmesi, Cumhuriyetçilerin zaten zayıf olan çoğunluğunu 221-213 çoğunluğa indirdi. New York City ve Long Island'ın bazı kısımlarını kapsayan bölgesi rekabetçi olarak görülüyor. Santos yanlış yaptığını reddediyor ve duruşmasının 9 Eylül'de, yani Beyaz Saray ve Kongre'nin her iki kanadının kontrolünü belirleyecek Kasım seçimlerinden kısa bir süre önce başlaması planlanıyor.

Florida'dan Matt Gaetz Perşembe günü bir kürsü konuşmasında, "kongrenin başlangıcından bu yana ihraç edilmenin yalnızca iki yolu var: Bir suçtan hüküm giymek ya da iç savaşa katılmak. Her ikisi de George Santos için geçerli değil." dedi.

Ancak New York Demokrat Partisi Başkanı Jay Jacobs, "ilçemizin ve ülkemizin tarihinde üzücü bir sayfanın" kapanmasını memnuniyetle karşıladı ve Santos'un görevden alınmasını "terbiye, dürüstlük ve hukukun üstünlüğü açısından büyük bir zafer" olarak nitelendirdi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...