ABD'li vekillerden skandal Türkiye mektubu! Blinken'a şantaj tavsiyesi
NATO zirvesi öncesi ABD Meclisi'nden skandal bir hamle geldi. 6 vekil, Türkiye'yi hedef alan bir mektup kaleme alarak Dışişleri Bakanı Blinken'a Türkiye'ye karşı "şantaj" önerisinde bulundu.
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek tarihi nitelikteki NATO Zirvesi için geri sayım sürüyor. Salı günü başlayacak ve 2 gün sürecek zirvede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusunda takınacağı tavır merak edilirken ABD'den skandal bir adım geldi.
YUNAN KÖKENLİ VEKİLLER YOLLADI
Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Proto Thema'da yer alan habere göre, çoğunluğu Yunan ve Rum kökenli 6 ABD'li milletvekili, Dışişleri Bakanı Blinken'a ortak imzalı bir mektup gönderdi. "ABD'li Milletvekilleri: Türkiye'nin Yunanistan'a karşı F-16'ları kullanmamasını sağlayın" başlığıyla servis edilen habere göre, ABD'li milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı'nı Ege'de Yunan egemenliğinin ihlal edilmemesini sağlamak için bir gözetim mekanizması oluşturma çağırsında bulundu.
Haberde mektubun içeriğine ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Mektupta, denetim mekanizmasının Türkiye'nin tavrına göre jetlerin transferini dondurabileceğine, erteleyebileceğine ve hatta iptal edebileceğine işaret ediyor. Ayrıca Ankara'nın bu şekilde ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını ve NATO ittifakının birliğini baltalayacak adımlar atmayacağına da işaret ediyorlar."
Skandal mektupta Chris Papas, Gus Bilirakis, Frank Palone, John Sarbanis, Dina Titus ve Nicole Malliotakis'in imzaları bulunuyor. ABD'li milletvekilleri, F-16 sözleşmesinin onaylanması halinde ABD hükümetinin Türkiye'ye göndereceği Teklif ve Kabul Mektubu'na (LOA) belirli koşulların dahil edilebileceğini savunuyor.
ŞANTAJ VE BASKI TAVSİYESİ
Vekiller mektubun girişinde ise şu ifadelere yer veriyor: "İsveç'in NATO'ya katılımıyla bağlantılı olarak F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin satışı konusunda ABD ile Türkiye arasında bildirilen tartışmalar hakkında yazıyoruz. Türkiye'ye F-16'ların ve modernizasyon kitlerinin satılmasına yönelik bir anlaşma düşünülüyorsa, herhangi bir nihai anlaşmanın Türkiye'nin ABD ulusal güvenliğini tehdit eden veya baltalayan eylemlerde bulunması durumunda bu tür silahların transferini durduracak, geciktirecek veya geri çekecek mekanizmalar içermesini şiddetle tavsiye ediyoruz."