Tgrt Haber

ABD'nin F-16 kararı dünyayı salladı! Yunan basını: Türkiye için armağan

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
18 Nisan 2023 10:48 - Güncelleme : 18 Nisan 2023 11:05
ABD'nin F-16 kararı dünyayı salladı! Yunan basını: Türkiye için armağan

ABD'nin F-16 parçalarının Türkiye’ye satışına onay vermesini uluslararası ajanslar, 'acil' kodu ile haberleştirdi. 'ABD'nin Türkiye'ye yeşil ışık yaktığı' yorumları medyada yer bulurken Yunan basını ise anlaşma ile Türk hava filosuna olumlu yansıyacağını yazdı

ABD​'nin F-16​ savaş uçakları için taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye​'ye satışına onay vermesi dünya çapında yankı buldu.

 ABD Dışişleri Bakanlığı, bir sözcüsü kanalıyla karar  duyurusunda "ABD ve Türkiye'nin derin savunma ve güvenlik bağları var ve NATO​'nun birlikte çalışabilirliği için Türkiye kritik bir önceliğe sahip olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. ABD'nin söz konusu kararı ve açıklama metninin satır araları dünya basınında geniş yankı buldu. Uluslararası Haber ajansları gelişmeyi 'acil' kodu ile haberleştirip aboneleri ile paylaştı.

YUNANİSTAN'DA YER YERİNDEN OYNADI

ABD'nin hamlesi beklendiği üzere Yunanistan basınında en geniş şekilde yer buldu. Gazete ve ajansların haberi paylaşmasının ardından birçok TV kanalında gelişme, uzmanlar tarafından irdelendi.

Kathimerini, 'Tahmini 259 milyon dolar değerindeki anlaşma, Türkiye'ye yıllardır yapılan ilk askeri teçhizat satışı olma özelliğini taşıyor' derken Flash.gr, "Türkiye'ye F-16'lar: Dışişleri Bakanlığı modernizasyon kitlerinin satışını onayladı. Anlaşma, komşunun filosunun çoğunu modernize edebilir ve ömrünü uzatabilir" yorumunda bulundu.

"TÜRKİYE'YE ARMAĞAN"

Naftemporiki, söz konusu adımın Türkiye'nin ABD'den Ekim 2021'de talep ettiği 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti talebinden ayrı olduğunun altını çizdi.

"In.gr" Biden yönetiminin bu adımı için "Türkiye'ye armağan" değerlendirmesinde bulunurken şu ifadelere yer verdi: "Paket, ABD'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini yakın zamanda onaylaması ve Ankara ile Yunanistan arasındaki gerginliğin yatıştığına dair açık işaretler nedeniyle Türkiye'ye bir armağanı."

BLOOMBERG: İSVEÇ'E DİRENMEYE DEVAM!..

Gelişmeyi 'ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye İçin 259 Milyon Dolarlık F-16 Yükseltmesini Destekliyor' başlığı ile okurlarına ileten Bloomberg, "Türkiye, ittifakın yeni üyesi olarak İsveç'e direnmeye devam ediyor" yorumunu satır arasına ekledi.

Al Arabia, "Biden yönetimi, Türkiye'nin mevcut F-16 jetleri filosu için iyileştirmelere yeşil ışık yaktı" derken Middle East Eye da ise "ABD, Türkiye'ye daha küçük F-16 ekipmanı satışına devam edecek. Paket, Kongre'de hâlâ belirsiz olan Türkiye'ye 20 milyar dolarlık yeni F-16 jetleri satışından ayrı" denildi.

Channel News Asia "F-16 modernizasyon anlaşması, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO askeri ittifakına katılımını onaylamasını ve önümüzdeki ay yapılacak Türkiye seçimleri öncesinde Türkiye ile komşusu Yunanistan arasındaki gerilimi azaltma işaretlerini takip ediyor" yorumunda bulundu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...