ABD'nin F-16 kararsızlığı: Şimdi de İsveç ve Finlandiya'yı öne sürdüler
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'in açıklamalarının tam tersine Türkiye'ye verilecek F-16 uçaklarının akıbetinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine bağlı olduğunu söyledi.
Türkiye ve ABD arasında bir türlü çözülemeyen F-16 sorununa dair ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Nuland, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen "Rusya'nın Saldırganlığıyla Mücadele: Ukrayna ve Ötesi" adlı oturumda, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamadığı sürce F-16 satışının gerçekleşmeyeceğini söyledi. Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu iç siyasetteki çıkarları için kullanıyor gibi göründüğünü, NATO'nun çıkarlarına aykırı olduğunu ifade etti.
Nuland, "Müttefiklerimiz olarak ihtiyaç duyduklarını düşündüğümüz güvenlik desteğini onlara verebilmek için Kongre'nin desteğine ihtiyacımız olduğunu Türk müttefiklerimize de belirttik" dedi.
Nuland, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesinin, Türkiye'ye F-16 satışına ABD Kongresi'nde daha sıcak bakılmasını sağlayacağı mesajını verdiklerini kaydetti.
''İKİ KONU BİRBİRİNDEN AYRI''
Öte yandan Nuland'ın "Türkiye'ye mesaj" olarak nitelendirilen bu açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ''Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğu ve NATO sistemi içerisinde güvenlik operasyonelliği konusunda desteğimizin devam edeceği konusunda net olduk. Bu iki konu, yani F-16'lar ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü, birbirinden ayrı olmaya devam edecek; herhangi bir karşılıklılık söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: BAĞLANTILARI YOK
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de geçtiğimiz günlerde basın mensuplarının sorularını cevaplarken, Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonuna karşı çıkmasıyla Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin bir bağlantısı olup olmadığının sorulması üzerine, "Hayır. Burada bir bağlantı yok. Bakan Blinken bunu açıkça söyledi." cevabını verdi.