Tgrt Haber

ABD'nin İsrail'de sır gibi saklanan çok sıkı korunan 'bomba çöplüğü'

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Guardian
27 Aralık 2023 11:47 - Güncelleme : 27 Aralık 2023 11:52
ABD'nin İsrail'de sır gibi saklanan çok sıkı korunan 'bomba çöplüğü'

İsrail-Hamas savaşı, ABD'nin İsrail'deki milyarlarca dolarlık geniş silah stokunun incelemeye alınmasına neden oldu. İsrail'in Gazze'yi bombalamak için bu depodan çok sayıda mühimmat aldığı biliniyor.

ABD​'nin İsrail'de bulunan fakat konumları gizlenen, milyarlarca dolar değerindeki silah stoku soru işaretlerine neden olunca incelemelere girdi. Uzun bir süredir gizlilik içinde bulunan, sır gibi saklanan depolar, Gazze​'ye acımasız saldırılarla beraber bir stok yığını olmaktan çıktı. İlk olarak 1980'lerde gelecekteki Ortadoğu çatışmaları için ABD kuvvetlerine hızlı bir tedarik saplamak amacıyla oluşturulan depolar, şimdilerde İsrail'in tedarik kaynağı haline geldi.

İsrail, şu anda Gazze'ye yağdırdığı bazı bombaları ABD'nin gizli stokundan sağlıyor. Fakat transferler konusuna dair oldukça az şeffaflık var. Guardian gazetesi, ABD'nin İsrail'e sağladığı bombaların miktarları ve kategorileriyle bu oranın gizli olarak önceden konumlandırılmış stoklar aracılığıyla kullanıma sunulmasıyla ilgili sorularla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Washington'ın İsrail'e öldürücü yardımını sürdürmesini protesto etmek amacıyla kısa süre önce dışişleri bakanlığından istifa eden Josh Paul , stokta önerilen değişikliklerin Biden yönetiminin İsrail'e tedarik sağlamanın yeni yollarını bulma çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

ESKİ ABD'Lİ ASKERDEN İTİRAF

Müttefikler ve İsrail için 'Savaş Yedek Stokları (WRSA-I) olarak bilinen stokun tüm içeriği kamuya açıklanmasa da eski Pentagon yetkilileri, Kongre'ye yıllık olarak rapor sunulduğunu belirtiyot. Rapor gizli olarak sunuluyor ancak 2023 yılının başında, eski bir ABD eskeri şefi WRSA-I deposuna dair yazdığı bir köşe yazısında stokun içeriğine ilişkin alışılmadık derecede samimi bir itirafta bulundu. Eski asker, ''Mecvut stok bir 'bomba çöplüğü' üstelik bu çöplüğe demir bombalar da dahil'' dedi. 

ABD'nin İsrail'de sır gibi saklanan çok sıkı korunan 'bomba çöplüğü'

GÜDÜMSÜZ MÜHİMMATLAR SİVİL ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR

İsrail, Gazze'ye yönelik son hava bombardımanlarında büyük ölçüde düşük isabetliliğe sahip güdümsüz mühimmat kullanıldığını inkar etmedi. Gazze'de ne sıklıkla kullanılDığı ya da konuşlanma şeklini tespit etmek mümkün olmasa da CNN International da ABD istihbarat değerlendirmelerine göre, İsrail'in kullandığı mühimmatın %40 ila %50'sinin güdümsüz olduğunu belirtti.

Silah uzmanları ise güdümsüz mühimmatların IDF'nin sivil kayıplarını en aza indirmeye çalıştığı yönündeki iddialarını boşa çıkardığını belirtti.

Pentagon, bu mühimmatların ne kadarının WRSA-I'den geldiğine ilişkin sorulara cevap vermedi.

Kaynak: Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...