Tgrt Haber

ABD'ye Suriye'de darbe! CENTCOM bölgesine acil takviye kararı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
31 Ekim 2023 23:52 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 00:12
ABD'ye Suriye'de darbe! CENTCOM bölgesine acil takviye kararı 

İsrail ile Filistin arasındaki savaş 25. gününü tamamlarken Orta Doğu'daki ABD üslerine yapılan saldırılar ise devam ediyor. Suriye'nin doğusunda yer alan Deyrizor kentinde, ABD güçlerinin yer aldığı Ömer petrol sahasına füze saldırısı gerçekleşti. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder saldırı sonrası ABD’nin Merkez Komuta (CENTCOM) bölgesine 300 askerlik takviye yapacaklarını duyurdu. 

Filistin'e kanlı saldırılarını gerçekleştiren ABD​, Orta Doğu'da hedef haline gelmeye devam ediyor. Irak​ ve Suriye​'deki Amerikan üslerine yönelik saldırılar her geçen gün artarken son saldırı ise ABD'nin Suriye'deki üssüne gerçekleştirildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Deyrizor'da ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol sahasına düzenlenen saldırı sonrası iki patlama oldu. 

15 GÜNDE 27 SALDIRI... 

Pentagon​ Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Irak ve Suriye’de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine karşı 17 Ekim’den bu yana toplam 27 "küçük ölçekte saldırı" gerçekleştiği bilgisini paylaşarak, bu saldırıların 16’sının Irak’ta, 11’inin de Suriye’de olduğunu söyledi. 

SORUMLU İRAN

Saldırıyı yapan grupların, İran tarafından desteklediğini bildiklerini yineleyen Ryder, bu nedenle İran’ı sorumlu tuttuklarını, ABD birliklerini korumak için gereken her şeyin de yapılacağını kaydetti.

CENTCOM BÖLGESİNE ASKER TAKVİYESİ

Pentagon Sözcüsü, toplantıda, ABD’nin Merkez Komuta (CENTCOM) bölgesine 300 asker daha takviye etme kararı aldıklarını duyurarak, "Bu ek birlikler, halihazırda bölgede bulunan kuvvetler için yeni yetenekler, patlayıcı mühimmat imha iletişimleri ve diğer destekleri sağlayacak" dedi. 

Söz konusu güçlerin nerelerde konuşlandırılacağı konusunda bilgi vermeyen Ryder, ancak bunların, İsrail’e gitmeyeceğini, bölgesel caydırıcılık çabalarını destekleme ve ABD kuvvetlerini güçlendirme amacı taşıdığını bildirdi.

YEMEN'E AÇIK MESAJ: SAVAŞA DAHİL OLMAYIN 

Ryder, Yemen'in Filistin'i destekleyen açıklamaları sonrası, İsrail’i hedef alan orta menzilli balistik füze fırlatması konusunda da bilgileri olduğunu aktararak, İsrail’in bu saldırıyı engellediğini ve ABD’nin “daha geniş bölgesel çatışmayı önlemek” için gelişmeleri izlediğini bildirdi. 

"İSRAİL'İ DESTEKLEYECEĞİZ FAKAT OPERASYONLARI İLE İLGİLİ KONUŞMAYACAĞIZ"

İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili sorulara da Ryder, Israil’i desteklemeye devam edeceklerini, ancak İsrail’in operasyonları hakkında konuşmayacağını, sivillerin korunması ve savaş yasalarının dikkate alınması konusunda temasların süreceğini savundu.

CENTCOM NEDİR?

CENTCOM, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı'nın 11 Müşterek Muharip Komutanlığından biridir. 1 Ocak 1983 tarihinde kurulmuş olup Hızlı Dağıtım Ortak Görev Gücünün (RDJTF) önceki sorumluluklarını devralmıştır ve sorumluluk alanı, başta Irak ile Afrika'da Mısır ve Orta Asya'da Afganistan da dâhil olmak üzere Orta Doğu'yu kapsamaktadır. Merkezi Florida eyaletine bağlı Tampa kentinde bulunan MacDill Hava Kuvvetleri Üssü'nde yer almaktadır.

Komutanlık, 1991 Körfez Savaşı'nda Çöl Fırtınası Harekâtı, Afganistan Savaşı ve Irak Savaşı da dâhil olmak üzere birçok askerî operasyonda ana Amerikan varlığı olarak faaliyet gösterdi. 2015 yılı itibarıyla CENTCOM güçleri öncelikli olarak Afganistan, Irak ve Suriye'de konuşlandırılmaktadır.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...