Tgrt Haber

Ada ülkesi yok olmanın eşiğinde! Ülkenin her şeyi dijital ortama yedekleniyor

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Kasım 2024 13:35 - Güncelleme : 22 Kasım 2024 14:11
Ada ülkesi yok olmanın eşiğinde! Ülkenin her şeyi dijital ortama yedekleniyor

İklim krizi nedeniyle yok olmanın eşiğinde olan 11 bin nüfuslu ada ülkesi Tuvalu, tüm varlıklarını ve mirasını dijital ortama taşıyor. Tuvalu, mirasını korumak için ülkedeki yapılardan doğal güzelliklerine kadar her şeyi ilk 'dijital ulus' projesiyle yedekliyor. İşte detaylar...

İklim değişikliği​ ve kuraklık​ dünyanın her yerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. İklim krizi sebebiyle doğal afetlerin sıkça yaşandığı bazı ülkeler çeşitli önlemler hazırlıyor. Sular altında kalmanın eşiğinde olan Pasifik'teki ada ülkesi Tuvalu, mirasını korumak için ülkedeki yapılardan doğal güzelliklerine kadar her şeyi dijital ortama taşıyor.

Ada ülkesi yok olmanın eşiğinde! Ülkenin her şeyi dijital ortama yedekleniyor - 1. Resim


YAŞANMAZ HALE GELİYOR

BBC'nin haberine göre, Pasifik Okyanusu​'nda dokuz mercan adasından oluşan ve 11 binin üzerinde vatandaşı bulunan Tuvalu, artık yaşanamaz hale gelebileceği bir gelecekle karşı karşıya.

Ülke toprakları okyanusun altında kalma riskiyle karşı karşıya olan Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını gelecek nesiller için korumak amacıyla "Dijital Ulus" projesine yöneldi.


ÜLKENİN DİJİTAL KOPYASI

Hükümet, ülkenin dijital bir kopyasını inşa ederek, evlerinden doğal güzelliklerine kadar her şeyi yedekliyor. Tuvalu ayrıca, ülkenin sanal dünyadaki sınırlarını güvence altına almanın yanı sıra hükümetin faaliyetlerine devam edebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar vatandaşlarına, seçim ve referandumlara katılım, doğum, ölüm ve evliliklerin kaydedilmesi ve benzeri birçok resmi işlemleri dijital ortamda yapma imkanı tanıyor.

Ada ülkesi yok olmanın eşiğinde! Ülkenin her şeyi dijital ortama yedekleniyor - 2. Resim

Avustralya'daki Griffith Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Taukiei Kitara, söz konusu çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Dijital Ulus" projesinin, milletin fiziksel olarak yok olacağı ön kabulünü temsil etmediğini belirterek, bu projenin Tuvalu'nun iklim değişikliğiyle mücadele yöntemlerinden sadece birisi olduğunu kaydetti.


"DİJİTAL ULUS"

Söz konusu adım ilk olarak "Dijital Ulus" projesi adıyla Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe tarafından 2022'de Mısır'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) duyurulmuştu.

"Dijital Ulus" projesi, adaların sanal bir kopyasını oluşturmanın yanı sıra ülkenin kültürel mirasını da yedeklemeyi içeriyor. Kofe, 2023'te yaptığı açıklamada vatandaşlarına, "Tuvalu'nun ruhunu taşımak üzere tasarlanmış" bir arşiv oluşturmak için en değerli eşyalarını ve duygusal öğelerden oluşan hikayeleri, festival danslarını, çocuklarının seslerini ve anılarını gönderme çağrısında bulunmuştu.

Ada ülkesi yok olmanın eşiğinde! Ülkenin her şeyi dijital ortama yedekleniyor - 3. Resim


Öte yandan, eski başbakan ve muhalefet bloku lideri Enele Sopoaga, 2023'te yaptığı açıklamada, sanal dünyada dijital bir Tuvalu ulusu oluşturma konseptiyle ülkenin "yok olacağı imasının" yapıldığını savunarak, hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmişti.

Tuvalulu iklim aktivisti Grace Malie ise eylülde BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bu bizim haysiyetimiz, kültürümüz ve mirasımızdır. Bavullara doldurup yanımızda götürebileceğimiz bir şey değil" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Deniz23 Kasım 2024 12:18

Ne güzel fikir, böylece gelecek nesiller de güzellikleri görebilir

Sonraki Haber Yükleniyor...