Tgrt Haber

Afrika ülkesinden tarihi karar: İdam cezası kaldırılıyor!

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Şubat 2024 18:10 - Güncelleme : 07 Şubat 2024 18:31
Afrika ülkesinden tarihi karar: İdam cezası kaldırılıyor!

Zimbabve kabinesi, cinayet işleyenler için öngörülen idam cezasını kaldırarak tarihi bir karara imza attı. Enformasyon Bakanı Jenfan Muswere, yerel basına yaptığı açıklamada, meclisin gönderdiği ve 1 yıldır kabinede bekleyen kanun değişikliği teklifinin kabul edildiğini duyurdu.

Zimbabve​, İngiliz sömürge döneminden kalma ölüm cezasını kaldırıyor. Karar, Zimbabve'de insan hakları savunucuları tarafından uzun süredir savunulan bir konunun gerçekleşmesi anlamına geliyor. İdam​ cezasının caydırıcılık etkisi olmadığı ve masum insanların idam edilme riski taşıdığı savunuluyordu.

DEMOKRATİKLEŞME ADIMI

Kararın ardından birçok insan hakları örgütü ve aktivist kutlama mesajları yayınladı. Hak örgütleri kararı "insanlık için bir zafer" ve "insan haklarına doğru atılmış önemli bir adım" olarak yorumladı.

Afrika ülkesinden tarihi karar: Ölüm cezası kaldırılıyor! - 1. Resim

UZUN TARTIŞMALARA YOL AÇTI

Enformasyon Bakanı Jenfan Muswere, yasanın kaldırılması sonrası anayasada katillere ölüm cezası yerine uzun süreli hapis cezalarının verilmesini içeren bir düzenlemenin yapılacağını söyledi. Mecliste uzun tartışmalara yol açan teklif, ağırlaştırılmış cinayet suçlarında uygulanıyordu.

İngiliz sömürge döneminden kalma ölüm cezası, 2005'ten bu yana ülkede hiçbir suçluya verilmedi.

11 ÜLKE DEVAMLI UYGULUYOR

Uluslararası Af Örgütü'ne göre 11 ülkede devamlı olarak idam cezası infaz ediliyor. Bu ülkeler: ABD, Çin, Güney Sudan, Irak, İran, Mısır, Somali, Suudi Arabistan, Vietnam ve Yemen.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...