Ağabeyini de rehine krizinde kaybeden Netanyahu'nun en zor sınavı! İsrail basınından itiraf gibi analiz: İmkansız görünüyor
Cumartesi sabahı baskın yapıp İsrail'e saldıran Hamas, çok sayıda İsrailliyi de rehin aldı. Rehine krizinin savaşın kaderini etkileyebileceği belirtilirken, ağabeyini de yıllar evvel bir rehine krizinde kaybeden Netanyahu'nun sorunun altından nasıl kalkacağı merak ediliyor. Konuya ilişkin analiz yayımlayan İsrail basını, bu kez taraflar arasında olası bir esir takasının mümkün görünmediğine dikkat çekerken, yaşananlar için "Netanyahu'nun en zor sınavı" ifadelerini kullandı.
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı İsrail'e düzenlediği şok saldırının ardından Orta Doğu'da savaş çanları çalmaya başladı. Hamas'ın saldırısına karşılık veren İsrail ordusu Gazze'yi ablukaya alıp peş peşe hava saldırısı düzenlerken, Filistin topraklarına kara harekatı seçeneği de masada bulunuyor.
800'den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği, çok sayıda İsraillinin de rehin alındığı saldırılara daha sert şekilde karşılık vereceklerini belirten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri cevabın Orta Doğu'yu değiştirecek nitelikte olacağını vurguladı.
Filistinli grupların saldırısının ardından patlak veren rehine krizi, İsrail'de gündemin en önemli konusu haline geldi. Ülke basınında çıkan haberlerde en az 750 İsraillinin kaybolduğu belirtilse de gerçek sayının açıklanandan çok daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.
REHİNELERİ CANLI KALKAN OLARAK KULLANABİLİR
Hamas güçleri tarafından kaçırılan sivillerin görüntüleri sosyal medyada servis edilmiş durumda. Endişeye yol açan rehine kriziyle ilgili açıklama yapan İsrail ordu sözcülerinden Yarbay Jonathan Conricus, rehine konusunun savaşın geleceğini şekillendirebileceğini itiraf etti. Zira Hamas'ın rehin aldığı sivil ve askerkeri İsrail'in saldırılarına karşı 'canlı kalkan' olarak kullanmasından endişe ediliyor.
İSRAİL BASININDAN İTİRAF: İMKANSIZ GÖZÜKÜYOR
Başbakan Netanyahu, İsrail'in 1973 savaşından beri gördüğü en ölümcül saldırılara karşı 'güçlü intikam' sözü verdi fakat rehinelerin durumu İsrail'in saldırılara vereceği karşılığı daha karmaşık hale sokuyor.
İsrael Hayom gazetesinde yer alan bir analizde; sosyal medyada dolaşan rehine görüntülerinin ardından İsrail halkının derinden sarsıldığına yer verildi.
Gazeteye göre, İsrail en son 12 yıl önce İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını sağlamak için yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. O zamanlar bazı İsrailliler tarafından eleştiri yağmuruna tutulan takas, bu kez çok daha fazla insanın rehin tutulduğu hesaba katıldığında imkansız bir pazarlık gibi görünüyor.
İsrail basınından diğer gazeteler de bu büyüklükte bir esir takası yapılmasının siyasi bakımdan oldukça zor bir pazarlık olduğunun altını çiziyor.
MİSİLLEMEYE KARŞI 'SİGORTA POLİÇESİ'
Analistler Hamas'ın sivilleri İsrail'in misillemesine karşı bir 'sigorta poliçesi' olarak rehin aldığını belirtirken, bu durumun verilecek cevabın oranını etkileyeceğini ve İsrail'in ezeli düşmanı için büyük bir kazanım olacağını vurguluyor.
AĞABEYİNİ DE REHİNE KRİZİNDE KAYBETMİŞTİ
İsrail'in elini kolunu bağlayan rehine krizi, İsrail tarihinin en sağcı hükümetlerinden birine liderlik yapan Başbakan Netanyahu için acı hikayeleri de akıllara getiriyor.
Ağabeyi Jonathan Netanyahu'yu 1976 yılında Entebbe havalimanındaki rehine krizi sırasında kaybeden İsrail Başbakanı, bu olayın hayatını şekillendirdiğini sık sık dile getiriyor. İsrail basını bu yüzden son rehine krizini Netanahu'nun 'en zor sınavı' olarak değerlendiriyor.
TANIDIK STRATEJİLERDEN YANA
Netanyahu'nun siyasi kariyeri boyunca kara harekatına pek sıcak bakmadığını belirten İsrael Hayom gazetesi, hava saldırısı gibi daha bilindik bir strateji yürütebileceğini fakat bunun da yıllardır Hamas'ı yıldırmak için yeterli olmadığına dikkat çekti.