Tgrt Haber

Al Jazeera'dan dikkat çeken Türkiye vurgusu: Potansiyel bir arabulucu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
23 Ekim 2023 15:20 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 15:36
Al Jazeera'dan dikkat çeken Türkiye vurgusu: Potansiyel bir arabulucu

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bir an önce son bulması için Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke yoğun bir diplomasi trafiği içinde... Katar merkezli Al Jazeera'dan Türkiye'ye ilgili dikkat çeken bir analiz yaptı. Al Jazeera, "Dünyanın en çözümsüz çatışmalarından birine kalıcı bir barış getirmek için potansiyel bir arabulucu" ifadelerini kullandı.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş 17. gününde de tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail, olası kara harekatı​ öncesi Gazze'ye yönelik havadan saldırılarını artırdı. İsrail'in saldırılarıs sonucu Gazze'de toplam can kaybı 5 bini aştı.

İsrail ordusu, ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi​'ne yönelik kara harekatını ertelemeye karar verdiğini duyurdu. Bununla birlikte İsrail Savunma Bakanı, Gazze'ye yönelik kara saldırısının aylar sürebileceğini aktardı. Bölgedeki çatışmaların bir an önce sona ermesi ve barış ortamının sağlanması için savaşın ilk gününden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük bir çaba gösteriyor.

"TÜRKİYE BENZERSİZ BİR KONUMA MI SAHİP?"

Katar merkezli Al Jazeera, bu noktada barışın sağlanması için Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolüne vurgu yapan bir analiz yayınladı. Al Jazeera analizde, "Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip?" sorusuna cevap aradı.

"BÜTÜN ÇABA KALICI BİR BARIŞ İÇİN"

Türkiye'nin hem Hamas​ hem de İsrail ile teması olan az sayıda ülkeden biri olduğuna dikkat çekilen analizde, "Kalıcı bir barış için müzakere yapmak istiyor" ifadelerine yer verildi.

Al Jazeera'dan dikkat çeken Türkiye vurgusu: Potansiyel bir arabulucu

RUSYA-UKRAYNA DİPLOMASİSİ HATIRLATILDI

Erdoğan'ın daha önce Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rolünün hatırlatıldığı analizde 'Erdoğan, Türkiye'yi küresel bir oyuncu olarak tanıtma ve Ankara'nın Ukrayna ile Rusya arasında Kiev'in tahıl ihracatı konusunda anlaşmaya varma konusunda arabuluculuk yapma başarısını tekrarlama isteğiyle ülkesinin hedefine öncülük etti' denildi.

BAKAN FİDAN'IN TEKLİFİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Al Jazeera, Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan liderliğindeki Türk yetkililerin Ankara'nın son Gazze ihtilafının çözümünde merkezi bir rol üstlendiğini gördüğünü ve bu avantajdan yararlandığını yazdı. bölgede kalıcı bir barış için Fidan'ın teklifine dikkat çekilen analizde, "Fidan Ankara'nın iki devletli çözüme dayalı kalıcı ve kapsamlı bir barışın kapısını açmaya çalıştığını söyledi, Türkiye'nin garantör olabileceğini belirtti" dedi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...