Almanya firmalarına kimyasal silah incelemesi
Almanya Federal Başsavcılığın, bazı Alman şirketlerin 1982-1993 yıllarında yaptıkları ihracatla Suriye'de kimyasal silah üretimine katkı sağladıkları şüphesiyle inceleme başlattığı bildirildi.
"Süddeutsche Zeitung" gazetesi ile Alman Kuzey Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu NDR'in haberine göre, adları gizli tutulan bazı Alman şirketleri, 1982-1993 yılları arasında Suriye'ye kontrol tesisleri, pompa ve supaplar, gaz detektörleri ve kimyasal yıkama tesisleri ile Sarin gazı üretiminde kullanılan 2 bin 400 ton sülfürik asit sattı. Bu şirketlerinin, Şam'ın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verdiği listede yer aldığı ve Almanya Dışişleri Bakanlığının söz konusu listeyi göndermesi üzerine de Federal Başsavcılığın konuya ilişkin inceleme başlattığı öğrenildi. Savcılık sözcüsü, Savaş Silahları Kontrol Yasası'nın ihlal edilip edilmediğinin inceleneceğini söyledi.
Sol Parti Milltevekili Jan van Aken, bu olayın tümüyle aydınlatılmasını isteyerek, ''Alman şirketlerinin bu dünyadaki zehirli gaz fabrikalarını inşa edilmesine katkı sağlamalarını utanç verici buluyorum'' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise, söz konusu satışların 20 yıldan önce olduğu için bu konunun aydınlatılmasının zor olduğunu ifade etti. Öte yandan, Savaş Silahları Kontrol Yasası ihlalleri için zaman aşımının 20 yıl olmasından dolayı soruşturma açılması mümkün gözükmüyor.
1998-2011 yıllarında da ihracat yapıldığı belirlenmişti
Geçen yıl, Almanya'nın Suriye'ye 2011'in ortasına kadar kimyasal silah yapımında kullanılabilecek kimyasal madde ihracatına izin verdiği ortaya çıkmıştı. Bu kimyasal maddelerin hem sivil ve hem de askeri amaçlı kullanılabileceği ifade edilmişti. Alman şirketlerin 1998-2011 arasında yaklaşık 360 ton kimyasal maddeyi Suriye ihraç ettiği, bu maddeler arasında Sarin gazı üretiminde kullanılabilecek maddelerin de olduğu iddia edilmişti.