Tgrt Haber

Almanya ve Çin'den BM'ye destek

19 Aralık 2015 16:58
Almanya ve Çin'den BM'ye destek

Almanya ve Çin'in Dışişleri Bakanları, BM'nin Suriye kararını desteklediklerini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye'deki iç savaşın yatıştırılmasında aşılması gereken zorlukları ve engelleri küçümsemediklerini söyledi.

Steinmeier, başkent Berlin'de Çin Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin güncel krizlerin üstesinden gelmek için yakın iş birliği içinde olacaklarını belirtti.

New York'ta dün Suriye'deki duruma ilişkin yapılan toplantıdaki görüşmelerin uzun ve kısmen çetin geçtiğini ifade eden Steinmeier, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye konusunda bir karar çıkıp çıkmayacağının başlangıçta belirsiz olduğunu, ancak görüşmelerin ardından oy birliğiyle karar çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

"Suriye'de iç savaşın yatıştırılmasında aşılması gereken zorlukları ve engelleri küçümsemiyoruz" diyen Steinmeier, ancak şimdi BMGK kararıyla ülke genelinde ateşkesin uygulanmasını ve müzakereler için takvimin ocak ayında başlamasını önemli bulduğunu kaydetti.

Çin Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi de, söz konusu BMGK kararının Çin'in temel tutumuna uygun olduğunu belirterek, "Bu karar önemli unsurlar içeriyor. Özellikle Suriye'deki ihtilafın çözülmesi için temel bir istikamet belirledik" şeklinde konuştu.

Bu kararın siyasi çözümler bulmaya da hizmet ettiğini ifade eden Vang, Çin'in söz konusu kararı tüm taraflarla hayata geçirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Vang, Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunla ilgili bir soru üzerine, bazı dış aktörlerin buraya endişeyle baktığını, ancak bu oyuncuların gerginliğin artması için değil, bölgenin istikrara kavuşması için çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...