Tgrt Haber

Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye sert cevap, kavga erken başladı

31 Mart 2017 10:16
Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye sert cevap, kavga erken başladı

İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB’den ayrılık mektubunun Brüksel’e ulaşmasıyla, Brexit kavgası başladı. May, AB’den kapsamlı bir çıkış anlaşması yapılmazsa güvenlik işbirliğinde aksamalar yaşanacağı uyarısı yaptı. Uyarıyı tehdit ve şantaj olarak algılayan Almanya ve Fransa, İngiltere’ye kapıyı göstererek ‘önce çık sonra konuşuruz' mesajı verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in 6 sayfalık ayrılık mektubunun Brüksel'de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a teslim edilmesiyle Brexit kavgası başladı. Theresa May, üyelikten ayrılış müzakereleri ile birlikte AB ve İngiltere'nin ticari ilişkilerinin de müzakere edilmesini isteyerek aksi durumda bunun AB ile güvenlik işbirliğinde aksamalara neden olacağı uyarısı yaptı. Uyarı Avrupa'da 'şantaj' olarak algılandı. The Guardian gazetesi, Avrupa Birliği'nin kalbi Brüksel'deki üst düzey diplomatların, May'in bu sözlerini eleştirerek İngiltere'ye güvenliği 'pazarlık kartı' olarak kullanmaması uyarısında bulunduklarını belirtiyor.

İKİ TARAF İÇİN DE KÖTÜ OLUR

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist bloğun lideri Gianni Pitella, Guardian'a yaptığı açıklamada "Müzakerelerde insanların hayatlarıyla oynamak korkunç olur. Theresa May'in iyi bir başlangıç yaptığını söyleyemem" dedi. İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis ise, mektupta birliğe yönelik bir tehdidin yer almadığını savundu. Davis, "Başbakanın söylediği şu: Bir anlaşmaya varmak istiyoruz, eğer bir anlaşmaya varamazsak bu iki taraf için de kötü olur. Anlaşmaya varamazsak, adalet ve içişleri alanlarında bugün mevcut olan düzenlemeleri kaybederiz." diye konuştu.

'ÖNCE BİRLİKTEN ÇIK!'

May, "Ben kapsamlı bir ticaret anlaşması sağlayabileceğimize inanıyorum ve biz bunun için çalışacağız. Biz mümkün olduğu kadar sorunsuz ve engelsiz bir ticaret istiyoruz ve Avrupa Birliği ile gümrüksüz ticaretimizi sürdürmek istiyoruz" ifadelerini de kullandı. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, telefonda görüştüğü Theresa May'e İngiltere'nin birlikten ayrılık ile birlikle ticari ilişkilerin paralel görüşülmesini reddederek önce İngiltere'nin AB'den ayrılma şartlarının konuşulması gerektiğini bildirdi.
Angela Merkel de önceki gün, AB anlaşmasının 50. maddesine göre başlayan Brexit görüşmeleriyle İngiltere ile Birlik arasındaki ticari geleceğin eş zamanlı olarak görüşülmesini reddetmişti. Merkel, AB ile İngiltere'nin gelecekteki ilişkilerinin ayrılık görüşmelerinin bitmesinden önce ele alınamayacağını vurgulamıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise "Yakın arkadaş olmak, aynı aileden olmakla bir değil" ifadelerini kullandı.

EUROPOL'DE BİLGİ BIRAKMAYIZ!

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd ise İngiltere'nin Europol'den de çıkması halinde bilgilerini de beraberinde götüreceğini söyledi. Rudd, "güvenlik alanındaki işbirliğinin AB'nin bir gerçeği" olduğunu belirterek, bunun Brexit sürecinde yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.
İngiliz Basını: AB'ye şantaj
İngiliz gazeteleri, ülke Başbakanı Theresa May'in AB'yi terör anlaşmasıyla tehdit ettiğini yazdı.
*The Times: May, AB'yi terör anlaşmasıyla tehdit ediyor
*The Daily Telegraph: Muhteşem bir an
*The Guardian: AB uyarıyor! Bize şantaj yapmayın...
*Financial Times: Teşekkürler ve güle güle...
*Independent: Güle güle (17 dilde)
*Daily Mirror: Brexit muharebesi başlıyor!
*The Sun: May AB'yi tehdit etti! Ya paranız ya canınız...
*The Guardian: Avrupa şantaj olarak algıladı

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...