Tgrt Haber

Almanya'da aşırı sağa darbe baskını! Reichsbürger grubu hedefte

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
23 Kasım 2023 15:04 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 15:19
Almanya'da aşırı sağa darbe baskını! Reichsbürger grubu hedefte

Alman güvenlik güçleri darbe planı yaptıkları iddiasıyla aşırı sağ grup Reichsbürger'e ülke çapında baskın düzenledi. Monarşiye inanan, Nazi taraftarı grup üyelerine ait 280 adres didik didik arandı.

Avrupa'da yükselen ırkçı hareketin en önemli merkezlerinden Almanya​, yeni güne baskın haberleriyle uyandı. Polis teşkilatı, darbe planladıkları iddiasıyla kendimlerine Reichsbürger yani "İmparatorluk Vatandaşları" olarak adlandıran aşırı sağcı gruba ülke çapında operasyon düzenledi.

280 ADRESTE DARBE DELİLİ ARANDI

Anadolu Ajansı'nın Alman basınından derlediği haberlere göre 8 eyalette eş zamanlı 280 adrese baskın düzenlendi. Bavyera, Baden-Württemberg, Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya ile Schleswig-Holstein, Brandenburg, Hamburg ve Aşağı Saksonya'da şüphelilerin barındığı düşünülen ev ve iş yerleri didik didik arandı. 

Münih Savcılığı soruşturmayı, darbe planı yaptıkları iddiasıyla soruşturulan sanıkların, organize bir suç şebekesi kurdukları şüphesiyle yürütüyor. Bu çerçevede polis, darbe hazırlığını belgeleyecek delil toplamaya çalışıyor. 

Aralık 2022'deki operasyonla yakalanan ve halen tutuklu bulunan sanıkların, "terör örgütü üyesi olmak" ya da "terör örgütünü desteklemek" suçlamasıyla yargılanacakları iddia ediliyor.

ALMANYA DEVLETİNİ TANIMIYORLAR

Alman iç istihbaratının, kendilerini "İmparatorluk Vatandaşı" olarak tanımlayan grup tahmini olarak 23 bin sempatizana sahip. Gruba üye 2 bin 100 kişinin şiddet eğilimli ve Almanya'yı meşru devlet olarak tanımıyor.

Üyelerden bazıları, monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken, bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler ise Almanya'nın halen askeri işgal altında olduğu görüşünde.

Grup üyelerinin kendi adlarına bastırdıkları defakto pasaport ve kimlikleri dahi bulunuyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...