Almanya'da seçimlerde 'burka yasağı'nı başörtülü kadına uyguladılar
Almanya'da pazar günü yapılan seçimlerde sandığa giden başörtülü bir kadına oy kullandırılmadı. Konuya ilişkin ilgili makamlara şikayette bulunan kadın, ancak ikinci gidişinde oy kullanabildi. Belediye 'Burka yasağı ile karıştırdık' açıklaması yaptı.
Almanya'da pazar günü yapılan Sosyal Demokratlar'ın küçük farkla galip geldiği seçimlerde bir skandala imza atıldığı ortaya çıktı. Anayasal hakkını kullanmak amacıyla sandığa giden bir kadının başörtü ile oy kullanamayacağı söylendi. Durumu yetkililere bildiren kadının şikayetinin ardından oy kullanmasına izin verilirken görevliler, başörtüsünü 'burka yasağı' ile karıştırdıklarını öne sürdü.
TRT'nin aktardığı habere göre, Köln yakınlarındaki Bergheim kasabasında meydana gelen olayda, seçim görevlileri, 21 yaşındaki genç kadının başörtülü olduğu için oy kullanmasına izin vermedi. Buna gerekçe olarak ise başörtü ile 'Burka Kanunu'nun ihlal edildiği öne sürüldü. Başörtüsünü çıkarmak istemeyen genç kadın, seçim salonunu terk ederek durumu yetkililere bildirdi.
'BAŞÖRTÜ İLE BURKA YASAĞI KARIŞTIRILDI'
Bergheim Belediyesi'ne yapılan şikayetin ardından genç kadının, ikinci kez gittiği seçim merkezinde bu kez oy kullanmasına izin verildi. Müslüman kadına, her şeyin bir “yanlış anlaşılma” olduğu, görevlilerin başörtüsü takma ile "burka yasağını" birbirine karıştırdıkları aktarılırken bu muameleye maruz kalmış başka başörtülü kadınların da olduğu öne sürüldü.
BELEDİYE BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ
Almanya'nın Köln kenti yakınlarındaki Bergheim'da, 26 Eylül'de yapılan seçimlerde sandık görevlisi tarafından başörtülü olduğu gerekçesiyle oy kullanmasına izin verilmeyen Müslüman bir kadından Bergheim Belediyesi özür diledi.
Bergheim Belediyesi basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, 6 numaralı sandık merkezi olan Astrid-Lindgren okulunda pazar günü yaşanan olay doğrulanarak, kadının şikayeti üzerine belediye yetkililerinin devreye girmesiyle seçmenin oy kullanabildiği belirtildi. Açıklamada, başörtülü olan ve yüz maskesi takan bir seçmenin oy kullanmasına seçim görevlisi tarafından izin verilmediği, bunun üzerine kadının şikayette bulunmasının ardından belediye yetkililerinin, sandık görevlisine seçmene oy kullanabilmesi için seçim pusulası verilmesi yönünde talimatta bulunduğu belirtildi.
Bergheim şehir yönetiminin, bu utanç verici olaydan dolayı kadından, seçim kurulu ve sandık görevlileri adına yazılı olarak özür dilediği belirtilen açıklamada ayrıca, yapılan ilk incelemede, olayda herhangi ırkçı, İslamafobik yada yabancı düşmanı kasıt olduğuna dair bir delilin bulunamadığı bilgisi paylaşıldı.
"SEÇİM ÇALIŞANLARI YOĞUN BİR EĞİTİM ALACAKLAR"
Bergheim Belediye Başkanı Volker Miesseler'in, Müslüman kadınla telefon görüşmesi yaptığı ve bu hafta belediyede tekrar bir araya geleceği bilgisi aktarıldı. Başkan Miesseler, açıklamasında olayı tekrar ayrıntılı şekilde tartışacaklarını, olağanüstü yanlış bir karar verilerek yaşanan böyle bir olayın asla kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Miesseler imzasıyla yayımlanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Oy hakkı özgürce kullanılması, her koşulda korunması gereken yüksek demokratik bir hukuki varlıktır. Bergheim şehir yönetiminin birincil amacı, her vatandaşın oy kullanmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaktır. Bu nedenle önümüzdeki seçimlerde seçim çalışanları böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için daha da yoğun bir eğitim alacaklar. Bergheim'daki önceki seçimlerin hiçbirinde, geçen pazar yapılan seçimde veya 46 sandık merkezinden ve yaklaşık 450 gönüllü sandık görevlisinin yer aldığı sandıkların herhangi birinde benzer bir olay yaşanmamıştır."