Almanya İçişleri Bakanlığının sığınmacıların ülkede çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi.
Almanya Içisleri Bakani Nancy Faeser, Berlin'de yaptigi açiklamada, Bakanlar Kurulu’nda önemli bir yasa tasarisinin kabul edildigini belirtti. Faeser, düzenlemeyle iltica talebinde bulunanlarin ve müsamaha belgesiyle (Duldung) ülkede yasayanlarin is piyasasina daha erken ve kolay erismelerini saglamak istediklerini ifade etti.
Bakan Faeser, “Biz, Almanya'da yasayanlarin potansiyellerini ve niteliklerini en iyi sekilde kullanmak istiyoruz. Bunun için bu insanlarin mümkün oldugunca hizli bir sekildeki çalismalarini saglamaliyiz” dedi.
Düzenlemenin Almanya'da kalma perspektifi bulunanlar için geçerli olacagini ifade eden Faeser, kimliklerini açiklamayi reddeden siginmacilarin ise bu düzenlemeye dahil olmayacagi bilgisini paylasti.
Tasariya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan siginmacilara en geç 6 ay sonra, müsamaha belgesi (Duldung) ile ülkede bulunanlar için ise genel olarak çalisma izni verilecek. Kisa süre içinde sinir disi edilecek olan kisiler bu düzenlemenin disinda tutulacak.
Mümkün oldugunca çok sayida kisinin çalismasini saglamak vet tesvik etmek için asgari haftalik çalisma süresi 36 saatten 20 saate düsürülecek.
Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin Almanca konusabiliyor olmasi, örgütlerle baglantilarinin bulunmamasi ve suç islememis olmasi gerekiyor.
Insan kaçakçiligi suçlarina yönelik cezalar da sertlestirilecek. Buna göre, insanlarin hayatini tehlikeye atan kaçakçilarin gelecekte müebbet ya da 10 ila 15 yil, polis kontrol noktalarindan kaçma gibi suçlara ise 1 ila 15 yil arasinda hapis cezasi verilmesi öngörülüyor. Ayrica, polis ve savcilara kaçakçilik suçlarini aydinlatmak için telekomünikasyon yoluyla iletisimi dinleme yetkisi verilecek. Yasa tasarisi, Federal Meclis'e (Bundestag) gönderilecek.