Almanya'daki Türklerden Ermeni tasarısına tepki
Almanya’daki Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Federal Meclis’in gündeminde bulunan ve yarın oylanacak olan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısına tepki gösterdi.
Almanya’daki Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Federal Meclis’in (Bundestag) gündeminde bulunan ve yarın oylanacak olan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısına tepki gösterdi.
Sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri kararının hukuki olmaktan ziyade siyasi bir karar olduğuna dikkati çekti.
Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının Federal Meclis gündemine taşınmasını büyük bir siyasi hata olarak değerlendirdi.
Bilgin, söz konusu tasarının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayarak, tasarının meclisten geçmemesini diledi.
''Makine mühendisinin kalp ameliyatı yapmasına benziyor''
Avrupa Türk-İslam Birliği Başkanı İhsan Öner de parlamentoların bu konuda yetkili olmadığını vurgulayarak, "Bir parlamento eğer tarihi olaylarla ilgili mahkemenin vereceği kararlar ortada olmadan bir karar vermeye kalkıyorsa bu, makina mühendisi bir adama kalp ameliyat yaptırmaya benzer." şeklinde konuştu.
"Gereksiz ve zamansız"
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu da, 1915 olaylarına ilişkin tasarının meclis gündemine getirilmesini gereksiz ve zamansız şeklinde niteleyerek, söz konusu tasarının meclis gündemine gelmesinin Türkiye-Almanya, Türkiye-Avrupa Birliği ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de yansıyacağını söyledi.
Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Bekir Yılmaz, karar tasarısının kabul edilmesi durumunda özellikle Almanya'da yaşayan Türkler arasında bu ülkeye karşı duygusal bir kopuş meydana gelebileceğine işaret ederek, ''Almanya'da Türklerin 700 bin oy potansiyeli var. Bundan sonra kime oy vereceğiz diye düşünecek Türkler. Çünkü bu tasarı tüm partilerin ortak bir tasarısı. Çok talihsiz buluyorum.'' ifadelerini kullandı.
CHP Berlin Birliği Başkanı Sonay Ataç da Ermeni iddialarına ilişkin tasarının Alman Meclisi’ne getirilmesini endişeyle takip ettiklerini ifade etti.
Ataç, bu tasarıyı birilerini üstün kılma çabası olarak gördüklerini dile getirerek, tasarının barışa hizmet etmediğini, tam aksine iki ülke arasındaki sorunları derinleştirebileceğini söyledi.
Berlin Alperen Ocakları Başkanı Ünsal Tokuç da Alman Meclisi’nin, burada yaşayan 3 milyon Türk nüfusuna rağmen tasarıyı gündeme getirmesini eleştirerek, "Alman Meclisi'nin böyle bir kararı oylamaya kalkışmasını kınıyoruz. Alman hükümetinden, parlamentosundan ve siyasetinden bu safsataya ön ayak olmamasını ve Türklerin duyarlılığına kulak vermelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.