Almanya'dan minik Muhammet için skandal ötesi karar
21 aylık Muhammet Eren'in kalp nakli mücadelesi Türkiye'de sonuçsuz kalınca, toplanan yardımlarla 4 ay önce Almanya'daki Giessen Üniversitesi Hastanesi'ne (UKGM) götürüldü. Ancak hastane nakil ücretini sürekli artırınca tedavi göremediği için felç geçirdi. Şimdi ise hastane, Muhammet'in 'engelli kalma' ihtimali yüzünden kalp naklini reddediyor.
Doğuştan kalp kası bozukluğu olan 21 aylık Muhammet, henüz 2 aylıkken hastaneye yattı. Türkiye ’deki doktorlar Muhammet'e 6 ay ömür biçti. Kalp nakil listesine giren Muhammet aylarca beklemesine rağmen, beklediği kalp bir türlü gelmedi. Yurtdışındaki hastaneler de 150-200 bin Euro tedavi ücreti istiyordu. Baba Yavuz Dönmez, yurt dışında kalp nakli olması için Sağlık Bakanlığı’na aylarca yalvardı ancak ilgi görmedi. 17. ayda, öğretmen baba Yavuz Dönmez’in yaklaşık iki bin öğrencisi bir araya gelerek Twitter’da Muhammet’in ‘top tweet’ olmasını sağladı. Bunun üzerine bir televizyon programına çıkan anne ve baba, Muhammet için başlatılan bağış kampanyası sayesinde, Giessen Üniversitesi Hastanesi’nin nakil için istediği 150 bin Euro'yu kısa sürede topladı.
HASTANE FİYATI GİDEREK ARTIRDI
Ailenin yakın arkadaşı ve Muhammet için sosyal medyada açılan hesapların koordinatörü Gökar Talay, hastanenin bundan sonraki tutumunu şöyle anlattı: “Hastane Muhammet’in televizyona çıkmasını ve istenilen paranın kısa sürede toplanmasını fırsat bilerek fiyatı ilk önce 200 bin Euro'ya sonra da 400 bin Euro'ya çıkardı. Çünkü ailenin çaresiz olduğunu ve kabul etmekten başka seçeneği olmadığını biliyorlardı. Fiyatın 400 bin Euro'ya çıkma süresi yaklaşık 2 hafta sürdü. Muhammet bu süre içerisinde kalp krizi geçirme riski taşıyordu, doktorlar da bunu biliyordu. Tahmin edilen oldu ve kalan paranın tamamlamasıyla Muhammet Almanya’ya gitmek üzere yola çıkmadan bir gün önce kalp krizi geçirdi. Kalbi yaklaşık yarım saat durdu. O akşam doktorlar, 'Gelin ama parayı da getirin’ dedi. Almanya’ya gittiklerinde Muhammet bebek bitkisel hayattaydı. 15 gün sonra uyandırıldığında felç olmuştu. Görmüyordu, duymuyordu.”
İKİNCİ SKANDAL: “BEBEK ENGELLİ KALABİLİR, NAKİL YAPMAYIZ”
Hastanenin fiyat artırması sonucu tedavisi ertelenen Muhammet felç oldu ama bu kadarla da kalmadı. Almanya’ya gider gitmez Muhammet’e yapay kalp takıldı ancak hastane, ‘Sağlam olan birisi varken, engelli kalma riski olan birine kalp nakli yapmayız’ diyerek kalp naklini reddetti. Muhammet, geçirdiği felçten ötürü solunum cihazı olmadan kendi başına nefes bile alamıyordu. Bir kaç hafta sonra doktorlar tedaviyi sonlandırmayı, yani solunum cihazından çıkarıp öldürmeyi teklif etti. Aile buna ısrarla karşı çıktı. Uzun haftalar hiçbir iyileşme belirtisi göstermemesine rağmen, geçen ay şans eseri kollarını bacaklarını oynatmaya ve annesini babasını gördüğünde gülmeye başladı. Fakat buna rağmen doktorlar yine aynı şeyleri söylemeye devam etti: “Beyninde hasar olabilir, engelli olduğunu düşünüyoruz. Kalp nakli yapmayacağız”.
“EĞER NAKİL GERÇEKLEŞMEZSE, BİRKAÇ AY ÖMRÜ KALDI”
Göker Talay, Muhammet’in acilen kalbe ihtiyacı olduğunu şöyle anlatıyor: “Yapay kalbin ortalama süresi 9 ay. Bu sürenin 4 ayı zaten doldu. Ve doktorlar kalp naklini hâlâ reddediyorlar. Bu yüzden nakil listesine de almadılar. Nakil listesine bugün bile alınsa zaten en az 3 ay beklemesi gerekiyor. Eğer kalp nakli yapılamazsa, Muhammet bebek birkaç ay içinde ölecek.”
SOSYAL MEDYADA MÜCADELE SÜRÜYOR
Muhammet’in ailesi ve sevenleri: “Engelli kalsa bile yaşamak onun hakkı. Doktorların insanlıktan, vicdandan yoksun olan ‘engelli kalma ihtimali’ sebebiyle kalp nakli yapmayı reddetme kararlarını gözden geçirip bu hatadan dönmelerini istiyoruz” diyor. Muhammet için açılan Facebook hesabı https://www.facebook.com/muhammeterenicinelele şu an 55 bin beğeni almış durumda. Twitter’da ise #KalbimiVer ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar.