Tgrt Haber

Almanya'dan Rusya'ya 'Kuzey Akım 2' hamlesi: Ruhsat verilmesi artık imkansız

22 Şubat 2022 14:12 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 15:49
Almanya'dan Rusya'ya 'Kuzey Akım 2' hamlesi: Ruhsat verilmesi artık imkansız

Son dakika haberi: Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından birçok ülkeden tepki ve yaptırım kararları peş peşe geldi. En son Berlin yönetimi Rus doğalgazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2'nin onay sürecini durdurdu. Almanya krizde Rusya'ya karşı somut adım atan ilk ülke oldu.

Almanya Başbakanı Scholz, İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile görüşme öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya'ya karşı ilk somut yaptırımı açıkladı. Almanya Şansölyesi, Avrupa'ya doğal gaz taşıyacak projenin askıya alındığını "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı'nı da çiğniyor. Rusya’nın son adımlarının ardından Kuzey Akım 2’ye ruhsat verilmesi artık imkansız" sözleriyle duyurdu. 

AB YAPTIRIMLAR DİZİSİ AÇIKLAYACAK

Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmaması gerektiğini vurgulayan Scholz, AB'nin gün içerisinde ilk "yaptırımlar dizisine" karar vereceğini belirterek "Bu aynı zamanda Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için de geçerlidir. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumuna, Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının onay sürecinin bir sonraki değerlendirmeye kadar durdurulması talimatını verdim." diye konuştu.

Söz konusu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüştüğüne işaret eden Scholz, "Şimdi her şeyi yeniden değerlendirilme zamanı." dedi.

Alman Şansölye, Fransa ve Almanya olarak Ukrayna krizine ilişkin Normandiya formatını sürdürmek istediklerini ve görüşme tekliflerinin devam ettiğini bildirdi. Scholz, bir soru üzerine Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevk etmeyeceğini tekrarlayarak Ukrayna'ya var olan ekonomik desteği sürdüreceklerini kaydetti.

Almanya Başbakanı, bölgede durumun ciddi olduğunu, Rusya'nın sınırda hala tüm Ukrayna'yı işgal etmeye yetecek askeri bulunduğunu ve bundan sonra ne olacağını kimsenin bilmediğini söyledi. Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya'nın provokasyonuna gelmediği için de büyük bir saygıyı hak ettiğini belirtti.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin de Rusya'nın kararının BM Şartı'nın açık ihlali olduğunu belirterek "Kırmızı çizgi aşıldı." dedi.

"ARTIK İMKANSIZ"

Rusya’nın Ukrayna’yı tehdit etmesine tüm NATO ile karşılık verecekleri açıklayan Biden da Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşımak için inşa edilen "Kuzey Akım 2" projesi hakkında açıklama yaptı. ABD Başkanı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2'nin artık olmayacağını ifade etti. 

ZELENSKİY'DEN 'KUZEY AKIM 2' ÇAĞRISI 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın ayrılıkçıların yönetimlerini tanıma kararına ilişkin yaptığı son açıklamada, "Bazı diplomatlar ayrılıyor ve bazı cesur liderler Ukrayna’ya destek olmaya geliyor. Rusya’nın Luhansk ve Donetsk’i tanıması Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya saldırısı için daha fazla temel oluşturuyor. Yaptırımlar Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli" ifadelerini kullanmıştı.

"Savaş olacağını düşünmüyorum" diyen Zelenskiy, ayrılıkçıları tanımanın tek taraflı olarak Minsk anlaşmalarından çıkmak ve Normandiya Formatında alınmış kararları göz ardı etmek anlamına gelebileceğinin aktararak, kararın barış çabalarını baltaladığını belirtti.

PUTİN GERİ ADIM ATMIYOR

Öte yandan Vladimir Putin, gelen tepkilere ve yaptırım kararlarına rağmen geri adım atmayacağını açıklarken, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu tepkileri beklediklerini söyledi. Lavrov, "Rusya yaptırımlara alışkın" diye konuştu.

KUZEY AKIM 2 BORU HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Kuzey Akım 2 projesi Batı Sibirya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıyacak. Kuzey Akım 2 projesi halihazırda bulunan Kuzey Akım boru hattının kapasitesini ikiye katlıyor.

Almanya'dan Rusya'ya 'Kuzey Akım 2' hamlesi: Ruhsat verilmesi artık imkansız

KUZEY AKIM 2 NEDİR?

Kuzey Akım 2 projesi hakkında gelişmeler devam ederken boru hattı ile ilgili araştırmalar yoğunlaştı. Kuzey Akım 2 Baltık Denizi'ndeki bir doğalgaz boru hattıdır. Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşımak için inşa edilen proje Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketlerden tarafından yapılıyor.

Kuzey Akım 2 Boru Hattı, arz güvenliğini artırmak, iklim hedeflerini desteklemek ve iç enerji pazarını güçlendirmek gerekçe gösterilerek doğal gazı Avrupa Birliği'ne taşıyacak. Kuzey Akım 2 Boru Hattı, Rusya'daki dünyanın en büyük rezervlerinden gelen gazı AB iç pazarına taşıyacak. Proje, 10 milyar euroya mal oldu.

Sonraki Haber Yükleniyor...