Tgrt Haber

ANKA-3 havalanmadan Yunanistan’ı ürküttü: Türkiye bir işler karıştırıyor

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Türkiye
06 Temmuz 2023 20:29 - Güncelleme : 06 Temmuz 2023 20:31

Türk savunma sanayisinin önemli projelerinden insansız savaş uçağı ANKA-3'ü dünya basını yakından takip ediyor. ANKA-3 henüz havalanmadan Yunanistan'ın manşetlerinde yer aldı. Peki ANKA-3’ün kanatlanması hangi ülkeleri rahatsız edecek? Yunanistan medyası ANKA-3 için manşette ne dedi? Dünyada bir muadili var mı?

Türkiye​ son yıllarda savunma sanayi alanında gücüne güç katmaya devam ediyor. TSK envanterinde yer alan İHA’lar operasyonlarda deyim yerindeyse tarih yazıyor. Bu alandaki her gelişme bizi heyecanlandırırken bazı ülkeleri de rahatsız ediyor hatta korkutuyor. Peki ANKA-3’ün kanatlanması hangi ülkeleri rahatsız edecek? Yunanistan​ medyası ANKA-3 için manşette ne dedi? Dünyada bir muadili var mı?

İlk önce Türkiye’nin ANKA-3 yapımına başlama serüveninden bahsedelim… Kötü komşu ev sahibi yapar atasözünü bugüne kadar hep KAAN savaş uçağı için kullandık. Aynı senaryo ANKA-3’te de yaşandı. 

ATİNA'NIN KORKUSU

Sene 2005… Fransa liderliğinde yürütülen NEURON İnsansız Hava Muharebe Aracı projesine Türkiye olarak başvuru yaptık fakat sonrasında bizi çok da şaşırtmayan bir cevap aldık.  ‘İş paylaşımı yapıldı. Yer yok’ denildi. Projeye katılabilmemiz için ilk uçuşunu yapacağı günü bekleyin denilmişti. Bu Türkiye’nin hiçbir şey yapmadan tam 6 sene beklemesi demekti. Peki projeye kabul edilmemizdeki ana aktör kim derseniz hemen söyleyelim. Yunanistan. Yaşananları yakından takip eden isimlere göre Fransa’nın bu kararında Yunanistan etkili olmuştu ve Atina yönetimi Türkiye’nin söz konusu projeye dahil edilmemesi konusunda ciddi bir lobi faaliyetinde bulunmuştu. O dönemler bizim daha iyisini yapacağımızı, Gök Vatana imzamızı atacağımızı hiç düşünmediler.

Şimdi hazır Yunanistan demişken uçmak için gün sayan ANKA-3’ü yine manşetlerine taşıdıklarını da aktaralım. TUSAŞ’ın gurur projesi ANKA-3'ün 'insansız tanker uçağı'na dönüştürülecek olması komşuda tedirginliğe yol açtı. "Türkiye, İHA​'larında Yunanistan'ı düşündürecek büyük değişiklik yapıyor" başlığıyla verilen haberde ANKA-3'ün Hürjet ve F-16 ile birlikte çalışabileceği belirtildi. Haberde "Elbette bu yeni insansız hava aracı ile Türkiye, Ege denilen hassas sahada bir başka yetenekli silaha sahip oluyor, bu nedenle ülkemizin buna hazır olması gerekiyor" açıklamasına da yer verildi.

SON DERECE DONANIMLI

Türkiye hem F-35 uçaklarının üretim sürecinde yer almasıyla hem de Milli Muharip Uçak projesinin gelişim aşamalarından elde ettiği birikimler sayesinde ANKA-3 mühendislik ve işçilik açısından son derece donanımlı! ANKA-3 jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi, radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında resmen çığır açacak.

ANKA-3 ve MMU’nun aynı çatı altından çıkıyor olması birbirleriyle ‘Loyal Wingman’ konseptinde uçabilmelerinin de önünü açıyor. Haliyle MMU-ANKA-3 ikilisi Türk Silahlı Kuvvetleri için ‘son derece ölümcül bir ikili’ tanımlamasını fazlasıyla hak ediyor.

Delta kanat yapısına sahip olan ANKA-3’ün bu özelliği bazı zorlukları da beraberinde getiriyor tabi… Dikey değil yatay bir kanat yapısına sahip… Uçak bu yüzden kalkarken hiçbir zorluk yaşamayacak ancak Gök Vatanla buluştuktan sonra da yere inmek istemeyecek. Yani inmesi daha zor. Peki niye bu kadar zor uçak yapmışlar derseniz hemen onu da söyleyelim. Eğer o delta kanatların dışında dikine kanatlar olsa radarda görünecek. Bu uçak hayalet bir uçak... Bu sayede ANKA-3 düşman hattı derinliklerinde görev icra edip geri gelebilecek.

ANKA-3 havalanmadan Yunanistan’ı ürküttü: Türkiye bir işler karıştırıyor

Peki bu uçağın dünyada eşi benzeri yok mu? Kanat tasarımı açısından Amerika, dünyanın en yüksek maliyetli bombardıman uçağı Northrop Grumman B-2 Spirit'i ve insansız hava aracı X-47B modelini geliştirdi. Rus S-70 Okhotnik modeli de 2019 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

''ÖLÜMÜNE ÇALIŞIYORUZ''

Birçok ülke şu anda uçan kanat tasarımı üzerinde çalışıyor. Keskin gövde ve kuyruksuz tasarımıyla dikkat çeken ANKA-3'ün en iyilere meydan okuyan bir proje olarak değerlendiriliyor. Peki ilk uçuş ne zaman gerçekleşecek? TUSAŞ​ genel müdürü Temel Kotil ANKA-3’ün uçması için ölümüne çalışıyoruz demişti. İlerleyen günlerde Gök Vatanda duyacağımız bir ses ANKA-3 olabilir…

Kaynak: TGRT Haber, Türkiye

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatandaş 7 Temmuz 2023 00:11

Maşallah elhamdülillah Allah devletimize milletimize zeval vermesin inşallah.

Sonraki Haber Yükleniyor...