Tgrt Haber

Antika kitaplara dikkat! Beyin ve sinir sistemine ciddi zararları var

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
20 Ağustos 2024 15:23 - Güncelleme : 20 Ağustos 2024 16:52
Antika kitaplara dikkat! Beyin ve sinir sistemine ciddi zararları var

Antika kitaplarda zehir tespit edildi. Bilim insanları, 100 yıldan daha eski tarihlere ait kitaplarda, yasal olarak kabul edilebilir seviyenin 6 katına kadar kurşun ve krom buldu. Uzmanlar, bu kitapların beyin ve sinir sistemine ciddi zararı olduğunu dile getirdi.

Bilim insanlarının yeni bir çalışmasına göre, antika kitaplarda zehirli boyalar olduğu ortaya çıktı. Kitap kapaklarını oluşturan boyaların okuyucular, koleksiyoncular ve kütüphaneciler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği belirtildi.

Kitaplarda bulunan 'yasal olarak kabul edilebilir' seviyelerin 6 katına kadar kurşun​ ve krom bulunmasının beyin ve sinir sistemine zarar vererek komaya sokabileceği, ölümle sonuçlanabileceği belirtildi.

Kütüphanelerden antika kitaplar kaldırıldı. 19. yüzyıla ait kitaplar, plastik fermuarlı torbalara konularak kaldırıldı. 

Antika kitaplara dikkat! Beyin ve sinir sistemine ciddi zararları var - 1. Resim

SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK RİSKLİ!

Nashville'deki Lipscomb Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarı Abigail Hoermann, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Toksik boyalar içeren bu eski kitaplar üniversitelerde, halk kütüphanelerinde ve özel koleksiyonlarda sergileniyordu. Bu tarz eski kitaplardaki pigmentlerin el ile sürtünmesi veya havaya karışarak solunması durumunda insan sağlığı açısından riskler doğuyor." 

Uzmanlar, kurşun​ veya kromun solunmasına kronik olarak maruz kalmanın kanser, akciğer hasarı veya doğurganlık sorunları gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Araştırmacılar, güvenli olmayabilecekleri endişesiyle diğer kütüphaneleri kitaplarını test etmeye çağırdı. 

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...