AP'den Rusya'ya propaganda suçlaması
AP tarafından kabul edilen tasarıda, Rusya’nın son yıllarda medya yoluyla Avrupa Birliği (AB) karşıtı propaganda yürüttüğü belirtilerek buna ilişkin önlem alınması çağrısında bulunuldu.
Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu’nun Polonyalı üyesi Anna Fotyga’nın hazırladığı raporu görüştü ve hazırlanan tasarıyı oyladı. 304 üyenin onay, 179 üyenin ise ret oyu verdiği tasarıda, çekimser kalanların oyları 208 oldu. Tasarıda, "AB’ye karşı uygulanan propagandanın önlenmesi için izlenmesi gereken strateji" yer aldı ve bu noktada Rusya ve DEAŞ'e değinildi. Rus yönetiminin tepkisine neden olan “benzetme ve yakıştırma” AP üyesi milletvekillerinin de itirazlarına sebep oldu.
BAZI ÜYELERİ GÖZETELİM
Tasarıyı kaleme alan AP üyesi Fotyga, Genel Kurul görüşmeleri sırasında kişisel tecrübelerinden yola çıkarak böyle bir raporu hazırladığını ifade ederek, "Komünist Sovyet dönemi ve ardından Rusya dönemlerinde hissettiğimiz Rusya etkisi ve psikolojik baskıyı, DEAŞ’ın ve son yıllarda yükselişe geçen radikal akımları, gözlemci olarak görev yaptığım Lübnan seçimlerinde StratCom’un seçimlere nasıl yön verdiğini gören biri olarak bu tasarıyı hazırladım" dedi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "AB karşıtı propagandayla mücadeleyi sadece dışarıdan, üçüncü taraflardan gelen saldırıları değil, AB içinden ve hatta Avrupa Parlamentosunda bulunan bazı üyeleri de gözeterek sürdürmeliyiz" diye konuştu.
Geçen yıl mart ayında yürürlüğe giren Rusya propagandasına karşı stratejik iletişim çalışma ünitesinin yeteri kadar işlevsel olmadığının altını çizen milletvekilleri, Rus televizyonu Russia Today ve haber sitesi Sputnik’in AB karşıtı propaganda yürüttüğünü öne sürdüler.
AP’deki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Romanyalı üyesi Cristian Dan Preda, "Rusya tarafından medyanın manipülasyonu, enerji kartını öne sürerek şantaj, siyasi parti ve organizasyonların illegal bir şekilde finanse edilmesi" örneklerinin söz konusu olduğunu dile getirerek, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin beklendiği bir dönemde tüm bunların gerçekleştiğini savundu.
AP’nin Fransız aşırı sağ üyesi Jean-Luc Schaffhauser de "AB’de Amerikan görüşlerinin hakim olduğunu ve Rus propagandasından endişe edecek bir durum olmadığını" iddia etti.
Oylanarak kabul edilen tasarıda Rusya, AB ülkeleri arasında farklılık ve çatışmaları kullanarak AB’yi bölmeye çalışmak, Birlik içinde siyasi parti ve organizasyonlara destek vererek propaganda yapmakla suçlandı, Rusya’nın son yıllarda medya yoluyla AB karşıtı propaganda yürüttüğü ve buna ilişkin önlem alınması çağrısında bulunuldu.
Raportör Fotyga, "Rusya’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa’da soğuk savaş döneminin yöntemlerini kullanıp, ekonomik pazara ve medyaya etki etme amacıyla haberleri deforme etmeye devam ettiğini" savundu.