Firavun I. Amenhotep'in mumyasının içini açmaya arkeologlar çekindi. X ışınlarıyla incelenen mezar, büyük şaşkınlığa neden oldu.
3 bin 500 yıl önce hüküm süren, 18. Hanedan'ın 2. firavunu I. Amenhotep'in mezarının açılması kararlaştırıldı. Fakat arkeologlar, firavunun mezarı açmaya çekindi. Arkeologların çekincesi sonrası mezarın X ışınlarıyla incelenmesine karar verildi. Bu incelemenin ardından I. Amenhotep'in yaşamı ve ölümüyle ilgili gizemler ortaya çıktı.
Frontiers in Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya katılan Radyolog Seher Salim, firavunun dar çenesi, küçük burnu ve kıvırcık saçlarıyla fiziksel açıdan babasına benzediğini dile getirdi. Firavunun dişleri de yaklaşık 3 bin 500 yıl önce yaşamış biri için şaşırtıcı derecede sağlam ve bakımlı çıktı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Salim, ''Birçok kraliyet mumyasının dişleri kötüydü ama I. Amenhotep'in dişleri güzeldi'' dedi. Firavunun çiçek çelenkleri ve bir ahşap yüz maskesiyle süslenmiş mumyası oldukça hassas olduğu için arkeologlar açmaya hiçbir zaman cesaret edemedi. 1881'de keşfedilen kalıntılar bu nedenle, 19. ve 20. yüzyıllarda bulunan ve henüz açılamayan tek kraliyet mumyası olarak kaldı.