Tgrt Haber

"Artık yeter deyin!" AB'ye Gazze tepkisi... İspanya'dan isyan sesi

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
14 Aralık 2023 08:08 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 08:41
"Artık yeter deyin!" AB'ye Gazze tepkisi... İspanya'dan isyan sesi

İsrail'in dünyanın gözünün içine baka baka Gazze'de gerçekleştirdiği katliama tepki sesleri artık daha güçlü yükseliyor. İspanya Başbakanı Sanchez, Filistin konusundaki tutumunu sert şekilde eleştirdiği Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak "Sivil ölümlerine yeter demeliyiz" diye konuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasburg'daki Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistin konusundaki vurdumduymazlığana sert bir dille tepki gösterdi. Sanchez AB'den İsrail'e karşı ses çıkarmasını ve "yeter" demesini istedi.

"NETLİK" VE "BİRLİK" ÇAĞRISI

Sanchez, İspanya'nın AB dönem başkanlığını aralık sonunda tamamlayacak olmasından dolayı AP Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "İsrail ve Filistin'de olup bitenleri açıkça konuşmanın zamanı geldi. Sessizliği bırakın ve İsrail ve Filistin'de olup bitenler konusunda aynı netlik ve birlik ile konuşun." dedi.

Sanchez, "Tutarlı ve ilgili bir jeopolitik aktör olarak dünyanın bize saygı duymasını istiyorsak, vatandaşlarımızın eylemlerimizden gurur duymasını ve Avrupa değerlerinin sadece kelimelerden ibaret olmadığını görmesini istiyorsak, yüksek sesle, açıkça ve tek ses olarak konuşmalıyız" ifadelerini kullandı.

"SİVİLLERİN ÖLÜMÜNE YETER DEMELİYİZ"

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını kınadığını ve rehinelerin hemen serbest bırakılması gerektiğini bir kez daha vurguladığını kaydeden Sanchez, şunları söyledi: "Orta Doğu genelinde terörle mücadeleye destek vermeliyiz. İsrail'in kendini savunma ve var olma hakkını tanımalıyız ancak aynı inançla, aynı değerlerle Gazze'de binlerce çocuğun da aralarında bulunduğu masum sivillerin ölümüne yeter demeliyiz. Bombalamalar derhal durmalı. İnsani yardım acilen ve yeterli miktarda ulaşmalı."

Sanchez, Avrupa'nın, meselenin kesin ve kapsamlı bir çözüm arayışına aktif olarak katkıda bulunması, bununla özellikle Uluslararası Hukuk ve Uluslararası İnsancıl Hukuka uyulmasını talep etmesi gerektiğini dile getirdi.  İki devletli çözüm vurgusu yapan Sanchez "Güvenilir, ciddi bir barış perspektifi sağlamak, İsrail Devleti'nin yanında barış ve güvenlik içinde bir arada var olan Filistin Devleti'nin varlığını tanımaktan geçer" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...