Tgrt Haber

Askeri cunta doğruladı: Demokrasi aktivistleri idam edildi 

25 Temmuz 2022 09:56 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 10:11
Askeri cunta doğruladı: Demokrasi aktivistleri idam edildi 

Bir buçuk yıl önce Myanmar'da yönetimi ele geçiren askeri cunta, ülkeden önde gelen demokrasi yanlısı aktivistleri ve terörizmle suçlanan diğer iki kişiyi idam etti. BM ve insan hakları grupları idamları kınadı. 

Myanmar’da askeri cuntanın yönetimi ele geçirmesinin arından ülkenin önde gelen demokrasi yanlıları idam​ edilmeye başlandı. Öte yandan terörizmle suçlanan iki kişi daha idam edildi. Birleşmiş Milletler ve insan hakları grupları idamlar gerçekleşmeden önce kınama bildirisi yayımladı. 
Askeri cunta tarafından demokrasi aktivisti Ko Jimmy ve eski Ulusal Demokrasi Birliği milletvekili Phyo Zayar Thaw idam edildi. 10 yıllardır ilk kez idamların gerçekleştiği ülkede insan hakları grupları idamların artacağından endişe ediyorlar.

114 KİŞİ İDAMA MAHKUM EDİLDİ 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Myanmar​'da ordunun Şubat 2021'de bir darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana 114 kişi ölüm cezasına çarptırıldı.

Cunta sözcüsü Zaw Min Tun daha önce CNN'e yaptığı açıklamada, terörizmle suçlanan Ko Jimmy ve Phyo Zayar Thaw’ın "şiddet ve terör eylemlerine” karıştıkları gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldığını açıkladı. Sivillerin yargılandığı davalar, askeri cuntanın yönetimi ele geçirmesinden bu yana kamuya kapalı olarak askeri mahkemelerde gerçekleşiyor. 

TEPKİ YAĞDI: ADİL YARGILANMADILAR 

İnsan hakları grupları, bu gizli askeri mahkemelerin adil yargılanma şansını engellediğini ve delil ne olursa olsun hızlı ve neredeyse kesin mahkumiyetler için tasarlandığını iddia edyor.  Birleşmiş Milletler, Myanmar'daki insan haklarının durumuyla ilgili Özel Raportörü Tom Andrews yaptığı açıklamada infazlardan dolayı öfkeli ve üzgün olduğunu söyleyerek  "Kalbim onların aileleri, arkadaşları ve sevdikleriyle ve cuntanın artan baskısının kurbanı olan tüm Myanmar halkıyla birlikte. Bu kişiler, uluslararası insan hakları hukuku ihlal edilerek, avukatı olmadan ve temyiz hakkı bulunmadan yargılandı ve idama mahkum edildi" ifadelerini kullandı.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya direktör vekili Elaine Pearson, infazları "son derece adaletsiz ve siyasi olarak motive edilmiş askeri davaların ardından gelen mutlak bir zalimlik eylemi" olarak yorumladı. 

 

Kaynak: CNN

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...