Tgrt Haber

Assange, "casusluk" suçlamasını kabul etti... Özgürlüğün bedeli WikiLeaks'in imhası

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Haziran 2024 06:16 - Güncelleme : 26 Haziran 2024 12:35
Assange, "casusluk" suçlamasını kabul etti... Özgürlüğün bedeli WikiLeaks'in imhası

WikiLeaks isimli internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etti. Assange serbest bırakılması karşılığında Wikileaks'te yayımladığı tüm belgeleri imha edecek!

ABD​'nin Irak ve Afganistan​'da işlediği suçları ifşa eden WikiLeaks isimli internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İngiltere'de 5 yıldır devam eden tutukluluğunu ABD ile yaptığı anlaşma ile son verdi.

DURUŞMASI ADADA GÖRÜLDÜ

Assange, ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma ile "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul ederken karşılığında ülkesi Avustralya'ya gitme hakkını elde etti.  

Assange,

Dün İngiltere'de tutuklu buluhlnduğu cezaevinden ayrılan Assange, Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasına çıktı.

62 AY HAPİS CEZASI

Bölge hakimi Ramona Manglona'nın bazı sorularını yanıtlayan Assange, ABD ile vardığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etti. Anlaşma uyarınca Assange'ın Wikileaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı.

Assange,

Anlaşmaya göre, WikiLeaks kurucusunun 62 ay hapis cezasına çarptırılması ancak İngiltere'de cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak Avustralya'ya gitmesine izin verilmesi bekleniyor.

WİKİLEAKS OLAYI NEDİR?

Julian Assange tarafından kurulan WikiLeaks isimli internet sitesi, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Assange,

ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti.

CANBERRA'YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Öte yandan uçuş kayıtlarına göre Saipan'dan özel bir jetle Avustralya'nın başkenti Canberra'ya doğru yola çıktı ve burada saat 19:30 (09:30 GMT) civarında inmesi bekleniyor.

Babası John Shipton, oğlunun dönüşünü beklediği Canberra'da Reuters'e şunları söyledi: "Julian'ın Avustralya'ya gelip ailesini düzenli olarak görebilmesi ve hayattaki sıradan şeyleri yapabilmesi bir hazine."

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...