Tgrt Haber

Avrupa Birliği Putin’e meydan okudu: Enerjiyi silah olarak kullanıyor ama kaybedecek

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / AA
05 Eylül 2022 22:42 - Güncelleme : 06 Eylül 2022 00:03
Avrupa Birliği Putin’e meydan okudu: Enerjiyi silah olarak kullanıyor ama kaybedecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya lideri Vladimir Putin’e meydan okudu. Putin’in doğal gazı silah olarak kullanıp Avrupa’da enerji krizine sebep olduğunu belirten Leyen, “Putin başarısız olacak, AB kazanacak” dedi.

Ukrayna​ savaşının ardından kendisine yönelik uygulanan yaptırımlara karşılık veren Rusya​, Avrupa’ya gaz​ tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1’deki gaz​ akışını kesti.

Yaşanan gelişmelerin ardından gaz​ fiyatları yüzde 30 oranında artarken, kış mevsimi öncesi Avrupa’da büyük bir enerji krizi​ baş göstermiş oldu. Artan enerji maliyetleriyle mücadele için destek paketleri uygulamaya konmaya çalışılsa da birçok ülkede ışıklandırmalara sınırlama getirildi.

“ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANIYOR”

Avrupa​ Birliği ile Rusya​ arasında Ukrayna​ savaşıyla başlayan gerilim, enerji alanındaki yaptırımlarla beraber daha da tırmanmış durumda. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin’e meydan okudu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Leyen, şu ifadeleri kullandı:

"Putin, gaz​ arzını keserek ve enerji piyasalarımızı manipüle ederek enerjiyi bir silah olarak kullanıyor. Başarısız olacak. Avrupa​ galip gelecek" diyen von der Leyen, “AB Komisyonu hassas hanelerin ve işletmelerin yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacak öneriler hazırlıyor" şeklinde konuştu.

YÜKSEK ENERJİ FİYATINA KARŞI YENİ TEKLİFLER

AB Komisyonu'nun yoksul haneleri ve işletmeleri yüksek enerji fiyatlarına karşı korumak için birtakım teklifler hazırladığını belirten von der Leyen, bunları şöyle sıraladı:

•    Yoğun dönemlerde elektrik talebini azaltmak
•    Rus boru hattıyla gelen doğal gaza tavan fiyat uygulanması
•    Enerji sektöründen elde edilecek gelirlerle, ihtiyacı olan tüketici ve işletmelerin desteklenmesi
•    Piyasalardaki dalgalanmaya bağlı likidite sorunlarıyla karşı karşıya kalan elektrik üreticilerine destek sağlanması.

Kaynak: TGRT Haber / AA
Sonraki Haber Yükleniyor...