Tgrt Haber

Avrupa enerji krizinde en kötü senaryoya hazırlanıyor, İngiltere'den korkutan uyarı geldi

08 Ekim 2022 14:46 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 15:55
Avrupa enerji krizinde en kötü senaryoya hazırlanıyor, İngiltere'den korkutan uyarı geldi

Avrupa'yı sarsan enerji krizi devam ediyor. Brüksel'in 27 ülkenin tamamı için en kötü senaryoya hazırlandığı kaydedildi. Fransa yeni bir önlem paketi açıklarken İngiltere'den herkesi tedirgin eden bir uyarı geldi.

Rusya​'nın Ukrayna​'ya başlattığı işgal harekatı devam ediyor. Batılı ülkelerin Ukrayna’yı desteklemesine karşılık Rusya’nın Batı’ya doğal gaz​ vanalarını kısması Batı halklarını derinden sarstı. Giderek derinleşen enerji krizi​, şimdiden Avrupa'nın bir numaralı sorunu olarak gündemde. Enerji kaynakları için alternatif arayan ülkeler bir yandan da tasarruf planları ile kışı atlatmaya çalışıyor.

EN KÖTÜ SENARYO

Brüksel'in tüm blok için en kötü senaryoya hazırlandığını belirten AB Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarčič, kışın olabilecek krizleri önceden tahmin etmeye çalıştıklarını söyledi. AB ülkeleri elektrik tüketiminde gönüllü olarak yüzde 10'luk bir kesinti ve yoğun saatlerde zorunlu yüzde 5'lik bir kesinti de dahil olmak üzere 'olağanüstü tasarruf önlemlerini' resmen kabul etti. 

FRANSA'DA ENDİŞE DEVAM EDİYOR

Fransız hükümeti, enerji tüketimini azaltmak için devam eden planının bir parçası olarak tanımladıkları yeni bir önlem paketi açıkladı. Fransa'da gaz rezervleri şu anda yüzde 100 dolu. Ancak bunun gelecek yıl için yeterli olmayabileceğine dair endişeler büyüyor. Benzer endişeler Avrupa Birliği​'nden ayrılan İngiltere'de de bulunuyor. İngiltere enerjinin büyük bir kısmı krizin patlak vermesi beklenen Avrupa kıtasından ithal ediliyor.

3 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ 

Ulusal gaz şebekesi National Grid, Rusya'dan gelen gaz arzının tamamen kesilmesi durumunda İngiltere'deki evlerin günlük üç saatlik elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalabileceğini duyurdu. Şirket İngiltere'nin Fransa, Hollanda veya Belçika'dan elektrik ithal edememesi durumunda bunun kıtlığa yol açabileceğini vurgularken ülkede kriz çanları çalmaya başladı bile...

"GELECEK YIL ÇOK DAHA KÖTÜ OLACAK"

İngiliz Dailymail gazetesine konuşan uzmanlar bu kışın zor geçeceğini düşünen insanlara 'Gelecek kış çok daha zor olacak' uyarısında bulundu. Düşünce kuruluşu Council on Geostrategy'nin kurucu ortağı James Rogers önümüzdeki kışın çok daha kasvetli geçeceğini düşünen isimlerden. Stokları dolduracak kaynak bulunamayacağını iddia eden Rogers, "Çözüm fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş yapmakç. Ancak böyle bir projenin tamamlanması on yıl sürebilir" dedi.

Avrupa enerji krizinde en kötü senaryoya hazırlanıyor, İngiltere'den korkutan uyarı geldi

"ALMANYA'DAN DAHA SAVUNMASIZIZ"

İngiltere, Rusya'dan gelen gaza nispeten düşük düzeyde bağımlı. Ancak İngiltere’nin Almanya'dan daha zor bir dönemle karşı karşıya olduğunu iddia eden Roger, "Önümüzdeki baharda, depolanan gazın çoğu bitmiş olacak ve kıta son çare olarak Rusya'ya geri dönemeyecektir. AB, depolama kapasitesi sayesinde bu kışı atlatabilecek durumda, peki ya gelecek kış depolar boşaldığında ne olacak?" diye sordu.

AP KALORİFERLERİ KAPATIYOR

Öte yandan Avrupa Birliği'nin üç temel kurumundan biri olan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) enerji krizi nedeniyle kendi yerleşkelerinde bazı enerji tasarrufu kararları aldığı bildirildi. İç bildiri ile AP üyesi ve çalışanlara tebliğ edilen kurallara göre hafta sonları ile birlikte cuma günleri kaloriferler tamamen kapatılacak. Binalardan güvenlik amaçlı olanlar dışında aydınlatmalar da söndürülecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...