Avrupa Konseyi'nden sistem eleştirisi: Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi işlevsiz hale geldi
Avrupa Konseyi son yayınladığı raporda Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin demokratik kurumları zayıflattığı sonucuna vardı. Konseyin raporuna göre kuvvetler ayrılığı ilkesi işlevsiz hale geldi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye'ye ilişkin son taslak raporunu yayınladı. Rapordan Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin demokratik kurumları zayıflattığı sonucu ortaya çıktı.
Taslak raporunu İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics hazırladı. 12 Ekim’de genel kurulda oylanacak olan rapordaki ayrıntılar dikkat çekti.
Türkiye’de 2017 yılında kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin “demokratik kurumları ciddi bir şekilde zayıflattığı ve kuvvetler ayrılığı sistemini işlevsiz ve yetersiz hale getirdiği” uyarısında bulunuldu.
2023 yılı seçimleri öncesi çıkartılan seçim yasasında olumlu bulunan konu ise barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşmesi oldu. Seçim yasasındaki diğer bazı maddeler ise Venedik Komisyonu raporuna da atıfta bulunularak endişe kaynağı olduğu uyarısı yapıldı.
Terörle mücadele yasasının geniş yelpazede yorumlandığı öne sürüldü. İfade ve basın özgürlüğü önündeki engeller eleştiri konuları arasında yer aldı.
Muhalefet üzerindeki baskının arttığı ve küçük partilerin dezavantajlı duruma geldiğinin raporda altı çizildi.
RAPORDA TÜRKİYE’YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER?
- Demokratik kurumlar ciddi bir şekilde zayıfladı
- Kuvvetler ayrılığı yetersiz ve işlevsiz hale geldi
- İnsan hakları ve ifade özgürlüğü konusu
- Yargıda bağımsızlık reformunun gerekliliği