Avrupa Parlamentosu ilk kez ‘Müzakereler dursun’ dedi
Avrupa Parlamentosu, anayasa değişikliğinin Kopenhag Kriterleri’yle uyumlu olmamasını gerekçe göstererek Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını tavsiye eden raporu onayladı. Ankara, ‘yok hükmünde’ diyerek tepki verdi.
AVRUPA Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını tavsiye ettiği karar tasarısı niteliğindeki raporu onayladı. Fransa’nın Strasbourg kentinde toplanan AP Genel Kurulu’nda 638 üyenin katıldığı oylamada, AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan rapor, 64’e karşı 477 oy ile kabul edildi, 97 parlamenter ise çekimser kaldı. 2005 yılından bu yana bir AB kurumu, ilk kez bir ülke ile genişleme müzakerelerinin askıya alınması için resmi çağrıda bulunmuş oldu.
AB BAKANI ÖMER ÇELİK: İADE EDİLECEK
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, raporun onaylanmasından sonra düzenlediği basın toplantısında, “AP, siyasi nitelikli bir karar açıkladı. Raporda Türkiye’nin bugüne kadar yaptıklarına atıfta bulunulmuyor; tarihi olaylar konusunda tek taraflı; bu raporu kabul etmiyoruz. Rapor bizim için yok hükmünde ve geçersizdir, bize ulaştığında kapağı bile açılmadan aynen iade edilecek...” dedi.
Dışişleri Sözcüsü Müftüoğlu da “Bu kararın ilişkilerimize olumlu katkısı olmayacağı açık. AP’nin asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu kararı söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına alıyor, bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır” diye tepki gösterdi.
YILDIRIM: KARAR HÜKÜMSÜZDÜR
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, AP kararına tepki göstererek “Bizim açımızdan bu karar hükümsüzdür, geçersizdir. AB gelecek vizyonunu belirlemeli ve Türkiye ile gerçekten birlikte yol yürüyecek mi, yürümeyecek mi buna karar vermelidir. 25 Mayıs’ta tam üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik bir aylık bir yol haritası benimsendi. Şu anda bununla ilgili çalışmalar hem Türkiye’de hem de AB’de devam ediyor... Tabii parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. Bizim ise önemsediğimiz, AB yönetim iradesinin düşüncesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır.”