Avrupa Parlamentosu seçimleri başlıyor
Avrupa Parlamentosu'nun 751 yeni üyesini belirlemek amacıyla düzenlenen Avrupa seçimlerinde oy kullanma işlemi yarın İngiltere ve Hollanda’da başlıyor.
Avrupa Birliği’ne (AB) üye 28 ülkede, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek üzere 22-25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa seçimlerine yarın İngiltere ve Hollanda ile başlanıyor. Nüfusu 500 milyonun üzerinde olan AB’nin, “Bu kez farklı” sloganını kullandığı seçimler için 400 milyon civarında seçmenin oy kullanması söz konusu. Buna rağmen ilk Avrupa seçimlerinin yapıldığı 1979’dan bu yana oy kullanma oranının sürekli düşüş eğilimi göstermesi ve bu seçimlerde de sandık başına gideceklerin sayısında düşüş beklenmesi, AB’nin en büyük endişelerinden birini oluşturuyor. Yapılan son araştırmalar, en yüksek oy kullanma oranının, oy kullanmanın zorunlu olduğu Belçika, Lüksemburg, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) ve Yunanistan dışında, İtalya (yüzde 61,5), İrlanda (yüzde 60) ve Danimarka’da (yüzde 56.5) olacağına işaret ediyor.
AB üyesi olduğundan bu yana sandık başına gitme oranı oldukça düşük seviyede seyreden Slovakya’nın, bu seçimlerde de yüzde 22,5 düzeyinde bir oranla en az oy kullanılan ülkelerin başını çekeceği tahmin ediliyor. Araştırmalar, bu ülkeyi Polonya (yüzde 24,5) ve Çek Cumhuriyeti’nin (yüzde 28) izleyeceğini gösteriyor.
751 koltuk, 17 bin aday
Avrupa seçimleri, siyaset sahnesinin tüm renklerine ev sahipliği yapacak. Aşırı sağdan aşırı sola, feminist hareketten Korsan Parti’ye, Avrupa karşıtlarından çevrecilere kadar geniş yelpazeye yayılan 524 parti, AP’ye girebilmek için yarışacak. AP’nin 751 koltuğunda yer bulabilmek için oy toplamaya çalışacak aday sayısı ise 17 bin civarında.
En fazla parlamenter Almanya’dan
Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi nedeniyle hayata geçirilen yeni kurallar gereği şu an 766 üyesi bulunan AP’nin üye sayısının 751’e düşecek olması, bazı ülkelerin koltuklarından feragat etmelerine neden olacak. AP’de 99 koltuğu bulunan Almanya, 3 koltuk kaybederek 96 koltuğa gerileyecek olsa da AP’de en fazla üye bulunduran ülke konumunu koruyacak. Almanya’yı 74 üyeyle Fransa, yetmiş üçer üyeyle İngiltere ve İtalya izleyecek. AP’ye en az üye gönderecek AB ülkeleri ise altışar üyeyle Malta, Estonya ve GKRY olacak. Yeni AP’de Almanya’nın dışında koltuk kaybedecek ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Romanya olacak. Diğer ülkeler ise koltuk sayılarını koruyacak.
Dört gün sürecek Avrupa seçimlerinde AB ülkelerinin büyük bölümünde oy kullanma işlemi pazar günü yapılacak. İngiltere ve Hollanda ise yarın sandık başına gidecek ilk iki ülkeyi oluşturacak. İrlanda’nın cuma günü sandık başına gideceği seçimlerde Letonya, Malta ve Slovenya’da ise cumartesi günü oy kullanılacak. Seçimlerin iki gün süreceği tek AB üyesi ise cuma ve cumartesi günü oy kullanılacak Çek Cumhuriyeti olacak. Oy kullanma işlemi yarın başlayacak olsa da sonuçlar pazar akşamına kadar açıklanmayacak.
Sağ ağırlık beklentisi
Dün açıklanan son kamuoyu araştırmasına göre, AP’de 275 sandalyesi bulunan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) 217 sandalyeye gerilemesi, 195 üyesi bulunan Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun (S&D) üye sayısını 201’e yükseltmesi bekleniyor. Liberallerin net düşüş yaşayacağına, benzer bir eğilimin Yeşiller için de geçerli olduğuna işaret eden araştırmalar, seçimlerde aşırı sağ partilerin patlama yapacağını gösteriyor. Son tahminler, AP’de herhangi bir gruba bağlı olmayan 29 parlamenter barındıran aşırı sağın, yeni AP çatısı altında bu rakamı 95’e yükseltebileceği yönünde.