Tgrt Haber

Avrupa Parlamentosu'dan tepki çeken Türkiye raporu: AB'ye katılım süreci yeniden başlatılamayacak

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Eylül 2023 23:22 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 00:06
Avrupa Parlamentosu'dan tepki çeken Türkiye raporu:  AB'ye katılım süreci yeniden başlatılamayacak

Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı 2022 yılı Türkiye raporu, tepkilere yol açtı. Raporda, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtildi. Raporda ayrıca, Türkiye'den, İsveç'in NATO üyeliğine en kısa sürede onay vermesi istendi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye​ raportörü Nacho Sanchez Amor'un hazırladığı 2022 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin AB​'ye üyelik süreci ve İsveç​'in NATO​ üyeliğine kabul edilmesine ilişkin yer alan ifadeler tartışmaya yol açtı. Raporda Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı bildirildi.

Türkiye Raporu, AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 18'e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı. Türkiye'nin üyelik sürecine ilişkin perspektif ise işbirliği odaklı aktarıldı. Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmayı içeren değişiklik önergesi ise 460 oyla reddedildi, raporda yer almadı.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Raporda dikkat çeken hususlardan diğer ise İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin yapılan açıklama oldu. Raporda Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması istendi. 

TAHIL GİRİŞİMİ

Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereleri kolaylaştırma çabalarının memnuniyetle karşılandığı raporda "Türkiye'nin BM ile birlikte, küresel tahıl sıkıntısının giderilmesine yardımcı olmada hayati önem taşıyan Karadeniz Tahıl Girişimi'ne aracılık etme ve onu canlı tutma konusunda oynadığı önemli rol için takdirini yineler." ifadeleri yer aldı.

'MEVCUT KOŞULLAR' İÇİNDE ÜYELİK BAŞLATILMAYACAK

AP'nin raporunda Türkiye'nin siyasi, ekonomik, enerji ve dış politika açısından stratejik öneme sahip bir ülke olduğu vurgulandı. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtilen raporda, ilişkilerin geleceği için karşılıklı çıkarları kapsayan "paralel ve gerçekçi" bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murat Burhan 15 Eylül 2023 10:18

Türkiye olmazsa Avrupa ülkeleri hiç bir şey yapamaz eli mahkum Türkiye ye tahıl kolidorunu Türki açtı biz olmazsak siz Avrupalılar bir hiç siniz

Murat Burhan 15 Eylül 2023 10:14

Çok ta umrumuzda İsviçre yi de natoya almayın İsviçre nin de koşulları bize uymuyor

Sonraki Haber Yükleniyor...