Avrupa Parlamentosu'dan tepki çeken Türkiye raporu: AB'ye katılım süreci yeniden başlatılamayacak
Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı 2022 yılı Türkiye raporu, tepkilere yol açtı. Raporda, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtildi. Raporda ayrıca, Türkiye'den, İsveç'in NATO üyeliğine en kısa sürede onay vermesi istendi.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor'un hazırladığı 2022 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesine ilişkin yer alan ifadeler tartışmaya yol açtı. Raporda Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı bildirildi.
Türkiye Raporu, AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 18'e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı. Türkiye'nin üyelik sürecine ilişkin perspektif ise işbirliği odaklı aktarıldı. Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmayı içeren değişiklik önergesi ise 460 oyla reddedildi, raporda yer almadı.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ
Raporda dikkat çeken hususlardan diğer ise İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin yapılan açıklama oldu. Raporda Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması istendi.
TAHIL GİRİŞİMİ
Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereleri kolaylaştırma çabalarının memnuniyetle karşılandığı raporda "Türkiye'nin BM ile birlikte, küresel tahıl sıkıntısının giderilmesine yardımcı olmada hayati önem taşıyan Karadeniz Tahıl Girişimi'ne aracılık etme ve onu canlı tutma konusunda oynadığı önemli rol için takdirini yineler." ifadeleri yer aldı.
'MEVCUT KOŞULLAR' İÇİNDE ÜYELİK BAŞLATILMAYACAK
AP'nin raporunda Türkiye'nin siyasi, ekonomik, enerji ve dış politika açısından stratejik öneme sahip bir ülke olduğu vurgulandı. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtilen raporda, ilişkilerin geleceği için karşılıklı çıkarları kapsayan "paralel ve gerçekçi" bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.