Avrupa Türkiye'ye muhtaç
Tunus Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, Türkiye'nin gösterdiği ekonomik başarılar karşısında Avrupa'nın artık Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Tunus Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, Türkiye'nin gösterdiği ekonomik başarılar karşısında Avrupa'nın artık Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtti.
Avrupa'da son zamanlarda Türkiye karşıtı yürütülen kampanyalara ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Haruni, "Önceden Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var diyorduk ama artık durum değişti. Artık Avrupa'nın Türkiye'ye muhtaç olduğu kanaatindeyiz. Bunun sebebi Avrupa ülkelerinin ekonomik kriz yaşamasına rağmen Türkiye'nin katettiği ekonomik gelişimdir." dedi.
Türkiye başarılı bir demokrasi örneği
Haruni, Türkiye'nin başarılı bir demokrasi örneği teşkil ettiğini, dünyanın bunu kabul ettiği ve Türk halkının da bu durumu herkese ispatladığını vurguladı.
"Türkiye'nin cesur bir lideri var" ifadesini kullanan Haruni, "15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesi, Türkiye'nin dönüşü olmayan demokratik bir yola girdiğini ve askeri hükmün bittiğinin mesajıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Haruni, Avrupa'da İslam karşıtı aşırı sağcı seslerin yükseldiğine ve insanların İslam dininden korkmalarına neden olduklarına işaret ederek, ayrıca bu fikirdeki insanların Avrupa'daki Araplara ve Türklere zarar verdiğini, bunun ise Avrupa'nın çıkarlarına hizmet etmediğini savundu.
"Köleleşme değil, özgürlük ve bağımsızlık yönünde"
Nahda Hareketi'nin yapısına ilişkin de konuşan Haruni, "Biz din ile siyaseti hiçbir zaman ayırmadık. Biz İslami görüşü olan demokratik ve sivil bir partiyiz. Hiçbir zaman laik bir yapı olmadık ve olmayacağız. İslam, devlet ya da parti adıyla konuşmaz. İslam'da önemli olan içtihattır. İçtihatların farklı olması İslami kültürü güçlendirir. Ayrıca, ifade ve inanç özgürlüğüne saygı duyuyoruz" diye konuştu.
Haruni, Arap Baharı ve sonrasındaki gelişmelere dair de şunları söyledi:
"Tunuslulara hizmet eden yeni bir devlet istiyoruz. Devletin partilerin üzerinde olması ve partilerin halka hizmet etmesi gerekiyor. Arap halkları hür olarak yaşamak ve özgürlük istiyor. Kendilerine demokrasi ile hizmet eden yöneticiler istiyor. Halkımız özgürlüğüne sahip olana dek mücadelesini sürdürecektir. Arap alemindeki yöneliş, köleleşme değil, özgürlük ve bağımsızlık yönünde."
Devrimden sonraki demokratik geçiş döneminde Tunus'a en büyük desteği Türkiye'nin verdiğini hatırlatan Haruni, ayrıca Türkiye'nin askeri, güvenlik ve terörle mücadele konusundaki desteğine de müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.