Avrupa’dan ilk enerji itirafı geldi: Ekonomimizin çökme riski var
Doğalgaz alımlarında büyük ölçüde Rusya’ya bağlı olan Avrupa, zor günlerden geçiyor. Enerji krizine karşı önlemler alınırken Slovakya Başbakanı Heger'den açıklama geldi. Heger, ekonominin çökme riski ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrasında Batı ile restleşme devam ediyor. Rusya’nın doğal gaz vanasını kısmasının ardından zor günler yaşamaya başlayan Avrupa ülkeleri, çeşitli önlemlerle gündeme geliyor. Kremlin, Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz arzının, Moskova'ya karşı yaptırımları kaldırmadıkça tam olarak devam etmeyeceğini duyurmasının yankıları sürüyor. Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Slovakya'dan itiraf gibi bir açıklama geldi. Slovakya Başbakanı Eduard Heger, hızla yükselen elektrik maliyetlerinin Slovakya ekonomisini çökme riski ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.
AB DESTEKLEMESE EKONOMİMİZ ÖLÜRDÜ
Financial Times'a konuşan Heger, “Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında artan fiyatlar, Brüksel'den aldıkları milyarlarca Euro almasaydık Slovakya ekonomisini öldürürdü” dedi. Heger, söz konusu durumun devam etmesi durumunda nasıl adımlar atılacağını şöyle açıkladı: “AB'nin destek vermemesi halinde Slovakya'nın enerji tedarikçilerini kamulaştırmaya zorlanırız.”
Rus devlet enerji şirketi Gazprom Nisan ayında tedarik ettiği doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra'ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti. GasTerra ise ruble ödemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom’un Rus doğal gazı için öngördüğü ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmeyeceğini belirtmişti. Gazprom daha önce ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya'ya da doğal gaz arzını kesmişti.
LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR?
Putin’in imzaladığı kararname ile 'dost olmayan ülkeler' listesi geçtiğimiz haftalarda resmiyet kazanmıştı. Rusya hükümetinin yayınladığı listede ABD, tüm AB ülkeleri yer aldı. Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da söz konusu listede yer aldı.