Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sessizlik bozuldu ve Ermeni hariki ile Karabağ’da başlayan çatışma 9 saat sürdü. Azerbaycan ordusu sızma girişiminde bulunan Ermeni güçlerine izin vermedi ve geri püskürttü. Uzmanlar, iki ülke arasında bozulan ateşkesin nedeni olarak Batı’nın Ukrayna-Rusya’ya yeni cephe açmak için Erivan’ı kışkırttığını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ile Ermenistan sınırındaki iki ülke askeri birlikleri arasında çatışmalar başladı. Yaşananların 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki en büyük çatışma olduğu belirtiliyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ermenistan ordusunun sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurdu.
#haber#
Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği bildirildi. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çatışmaların şiddetinin bu sabah itibariyle azaldığını söyleyen Paşinyan, "An itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" dedi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun Azerbaycan'la sınırın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyon gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Hizmetleri askeri personelinden 8 toplam 50 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.
Yaşananlara ilişkin Türkiye gazetesine konuşan Azerbaycanlı uzmanlar olayların tetikleyici unsuru olarak ABD ve Fransa’nın rol aldığı görüşünde. Ermeni tarafı sergilediği çatışmacı tavırla bir yandan Zengezur’un açılmasını önlemek diğer taraftan ise işgalden kurtarılan yerlere geri dönüsü durdurmak ve masada imzaladığı anlaşmaların hayata geçmesini ertelemek istiyor.
Azerbaycan kökenli akademisyen Toğrul İsmayıl, çatışmayı kışkırtan aktörler arasında ABD ve Fransa’nın öne çıktığını söyledi. Amerikalıların Gürcistan cephesini kaydettiğini belirten İsmayıl, Ermenistan üzerinden Kafkasya’ya girmeye çalıştığını ifade etti.
Azerbaycan Sosyal Tetkik Merkezi Sözcüsü Aziz Alibeyli, Azerbaycan’ın daha önce Avrupa’ya olan gaz sevkiyatının yüzde 30’a çıkarılmasına dikkat çekti ve yaşanan provokasyonu şu sözlerle özetledi:
Batılı ülkeler Ukrayna’yı bir tür Rusya’yı dizginleme aracı olarak gördü ve belirli anlamda başarılı oldu. Şimdi bu cepheyi genişletmek istiyorlar. Rusya’nın arka bahçesi olarak gördükleri Kafkasya’da yeni bir cephe açmak istiyorlar. Fransa ve ABD bu konuda oldukça istekli. 12 Eylül gecesi Ermeni tahriki zirve noktasına çıktı. Buna mukabil Azerbaycan ordusu S300 konuşlanan askeri noktalar dahil Corus, Varden, Cermuh, Gafan dahil Zengilan ve Zengezur’daki askeri pozisyonları yerle bir etti. Bu tahriklerin hedefl erinden birisi Zengezur koridorunun açılmasını engellemek ya da geciktirmek. Ancak Azerbaycan uluslararası sözleşmelerden doğan tüm haklarını sahada ve masada alacaktır.