Azerbaycan'dan Fransa'ya protesto notası: Maslahatgüzar Dışişleri'ne çağrıldı
Fransa Senatosu'ndan Azerbaycan aleyhine çıkan yaptırım kararı sonrası Fransa'nın Azerbaycan'daki maslahatgüzarı Julien Le Lan, Dışişleri'ne çağrıldı. Yaptırım kararının kabul edilmesine karşılık protesto notası verildiği öğrenildi.
Fransa Senatosu tarafından Azerbaycan aleyhine alınan yaptırım kararının kabul edilmesine karşılık protesto notası verildi. Fransa'nın Azerbaycan'daki maslahatgüzarı Julien Le Lan'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Görüşmede, Fransız Senatosu'nun kabul ettiği kararın, tamamıyla gerçek dışı, asılsız ve iftira niteliğinde hükümler içerdiği ve Azerbaycan tarafından şiddetle reddedildiği ifade edildi. Kararın açıkça provokatif olduğu, barış sürecine katkıda bulunduğunu iddia eden Fransa'nın Ermenistan’dan taraf olduğunu ve tek taraflı tutumunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koyduğu belirtildi.
NORMALLEŞMEYE CİDDİ BİR DARBE İNDİRİYOR
Fransa'nın bu adımının, bölgede barışın tesis edilmesine, özellikle de Azerbaycan’ın ısrarla üzerinde durduğu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin, birbirinin egemenliğini, toprak bütünlüğünü karşılıklı tanıma ve saygı gösterme temelinde normalleşmesine ciddi bir darbe indirmeyi amaçlandığı ve bölgede barışa karşı olan güçleri teşvik ettiği vurgulandı.
YÜKÜMLÜLÜKLER AYKIRI
Söz konusu kararın, uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ağır şekilde ihlal etmenin yanı sıra Azerbaycan ile Fransa arasında 1993’te imzalanan Dostluk, Karşılıklı Anlayış ve İşbirliği Anlaşmasının 2. maddesinin 3. fıkrasındaki yükümlülüklere tamamen aykırı olduğu kaydedildi. Görüşmede, Azerbaycan tarafının Fransa'dan Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı eylem ve açıklamalardan kaçınmasını ısrar talep ettiği aktarıldı.
Fransa'nın maslahatgüzarı Julien Le Lan ise Azerbaycan tarafının talebini gerekli mercilere ulaştıracağını kaydetti.
Maslahatgüzarı Julien Le Lan
MASLAHATGÜZAR NEDİR?
Maslahatgüzar, genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen, veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomattır. Bu son durumda, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder.