BAE'den Katar'a yeni tehdit
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı, 13 maddelik talep listesinin medyaya sızmasından Doha yönetimini sorumlu tuttu. Bakana göre, aralarında Türk askeri üssünün kapatılması, Al Jazeera televizyonunun yayınına son verilmesi gibi taleplerin olduğu listenin kabul edilmemesi halinde yollar tamamen ayrılacak.
Suudi Arabistan'ın başını çektiği Katar'ı tecrit eden ülkeler arasındaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Doha yönetimine sunulan 13 maddelik talep listesinin basına sızdırıldığını duyurdu.
Reuters'a konuşan BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, taleplerin medyaya sızdırılmasıyla arabulucuların krizi çözme şansını tehlikeye attığını söyledi.
Gargaş'a göre, aralarında Türk askeri üssünün kapatılması, Al Jazeera televizyonunun yayınına son verilmesi gibi taleplerin olduğu listenin kabul edilmemesi halinde yollar tamamen ayrılacak.
Sürpriz bir şekilde 5 Haziran'da aniden patlak veren Katar krizinde, dün yeni bir perde açıldı. Küçük Körfez ülkesine tecriti başlatan Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, bu kez 13 maddelik bir talep listesiyle Doha yönetiminin kapısını çaldı.
Talepler arasında kuşkusuz Türkiye'yi en çok ilgilendiren madde, askeri üssün kapatılması. Ankara saatler içinde bu isteği kesin bir dille reddetti, Milli Savunma Bakanı canlı yayında böyle bir ihtimalin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye, kara, hava ve deniz sınırları kapatılarak yalnızlaştırılan Katar'a krizin ilk gününden itibaren el uzattı. Türk ürünleri boşalan market raflarını bir gün içinde doldurdu, asker sevkiyatı yine hızlı bir şekilde Meclis'ten geçirildi.
Ankara bununla da kalmadı, 100'ü aşkın kargo uçağından sonra Katar'a ablukayı kıracak gemiyi de yola çıkardı. Meyve, sebze ve kuru gıda taşıyan gemi birkaç gün içinde Doha'ya ulaşacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, krizin çözülmesi için aralarında Suudi Arabistan ve Katar'ın da bulunduğu birçok ülkeyi kapsayan bir diplomasi turu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü.
Türkiye'nin hamleleri Katar karşıtı bloğun tepkisini çekmekte gecikmedi, Mısır'ın darbeci lideri Abdulfettah Sisi müttefiklerine Türkiye'ye de tecrit uygulanmasını önerme cüretini gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın düğmeye basarak krizi çıkardığını bizzat itiraf ettiği gerilimin seyrinin nereye varacağı şimdilik belirsiz.
Katar yanıta hazırlanıyor
Katar Dışişleri Bakanlığı, 13 maddelik listenin ellerine ulaştığını ve yakın zamanda resmi cevabı ileteceklerini açıkladı. Açıklamada, "Katar, kendisine iletilen talep belgesine uygun bir cevap vererek Kuveyt'e iletmek için belgeyi, içerdiği talepleri ve bu taleplerin dayandığı temelleri inceliyor. Katar, mevcut krizin çözülmesi yönünde çaba harcayan Kuveyt'e minnettardır" denildi.
ABD: Bir aile meselesi
ABD ise, kendi çıkardığı krizin aile içi bir mesele olduğunu düşünüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Bu meselenin tarafı olan dört ülke var, bunun bir aile meselesi olduğuna inanıyoruz ve bunu onlar çözmeliler. Eğer biz bu sürece kolaylaştırıcı bir katkı yapabiliyorsak öyle olsun. Ancak bu konu, onların çözmesi gereken bir meseledir" dedi.
Spicer, gazetecilerden gelen Katar'ın dünya çapındaki televizyon kanalı Al Jazeera'nın kapatılması hakkındaki soruya ise yorum yapamadı.
Sözcü, "Basın özgürlüğü konusunda açık sözlü olan ABD'nin bu konuda bir yorumu olacak mı?" sorusuna "Biz bu tartışmalarda kolaylaştırıcı bir rol oynamak istiyoruz; ancak bu tartışma ilgili ülkelerin kendi arasında yapmaları gereken bir şey. Dolayısıyla bize bu yönde talep gelene kadar bu tartışmalarla ilgili yorum yapmak istemiyorum" yanıtının verdi.