Tgrt Haber

ABD’li generalden BAE'ye ziyaret: BAE'ye giren füzeler İran bağlantılı

07 Şubat 2022 14:02
ABD’li generalden BAE'ye ziyaret: BAE'ye giren füzeler İran bağlantılı

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı General Frank McKenzie, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyarette bulundu. Frank McKenzie, 'Yemen'den ateşlenen ve BAE'ye giren orta menzilli balistik füzeler Yemen'de icat edilmedi, yapılmadı, tasarlanmadı. Dolayısıyla tüm bunların İran ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum.' dedi.

Geçtiğimiz ay Yemen'deki İran destekli Husiler, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait tesisleri balistik füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldıklarını duyurmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) karşı sık sık gerçekleştirilen saldırılar sonrası ABD bölgeyi gözüne kestirdi. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı General Frank McKenzie, Yemen'deki Husi milisler tarafından başlatılan bir dizi füze saldırısının ardından, Körfez ülkesinin savunmasını güçlendirme çabalarıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) geldi.

TARİH ÖNE ÇEKİLDİ

Saldırıların ardından, ileri bir tarihte yapılması planlanan ziyaretin öne çekildiğini belirten McKenzie, basın açıklamasında, "BAE için çok endişe verici bir zaman olduğunu düşünüyorum, destek arıyorlar ve biz de onlara yardım etmek için buradayız." dedi.

F-22 VE GÜDÜMLÜ FÜZE KONUŞLANDIRILDI

Bu ayın başında Pentagon, BAE donanmasıyla ortak çalışması planlanan, ABD'ye ait F-22 savaş uçağı ve güdümlü füze muhribi "USS Cole" konuşlandırdığını duyurdu. McKenzie, F-22'lerin BAE'ye dünyanın en iyi 'Look-down/shoot-down' radar sistemlerini sağlayacağını söyledi. Havadan ve karadan gelecek tehlikeler için en iyi seçeneğin F-22'ler olduğunu belirten ABD'li komutan, USS Cole'un ise BAE çevresindeki sularda faaliyet göstereceğini ve yasadışı sevkiyatları gözetleyeceğini ifade etti. Son Husi saldırıları hakkındaki soruları da cevaplayan McKenzie, Husilerin Yemen'de toprak kaybettikleri için böyle bir saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceğini söyledi.

TAHRAN’A SUÇLAMA

Öte yandan, Tahran'ı Husilere silah tedarik etmekle suçlayan McKenzie, "Yemen'den ateşlenen ve BAE'ye giren orta menzilli balistik füzeler Yemen'de icat edilmedi, yapılmadı, tasarlanmadı. Dolayısıyla tüm bunların İran ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum." dedi.

FÜZELERİMİZ TEL AVİV'E ULAŞACAK

Husi General Abdullah al-Jafari geçtiğimiz hafta İran televizyonu al-Alam TV'de yaptığı açıklamada BAE'ye karşı füze saldırılarının devam edeceğini söyledi. Al-Jafari, "Tespit edilen tüm hedefler vurulacak. Tanımlanan hedeflerden bazıları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Şahsen ben Burj Khalifa ve Expo 2020'nin hedeflenmesini bekliyorum" dedi. Ayrıca İsrail'i de tehdit eden Husi General, ellerinde 2 bin 500 kilometre menzilli füzelerin ve insansız hava araçlarının da olduğunu iddia etti.

Al-Jafari, "Bugünlerde BAE'ye ulaşan füze ve insansız hava araçları Tel Aviv ve Eilat Limanı'na da ulaşacak. Ayrıca daha uzun menzilli yaklaşık 2 bin 500 kilometre menzilli başka füzelerimiz ve insansız hava araçlarımız da var." diyerek BAE'ye yapılan saldırıların İsrail'e de yapılabileceğini ileri sürdü.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkedeki çatışmalar son dönemde hükümetin en önemli kalelerinden biri olan, petrol ve doğal gaz yataklarının da bulunduğu Marib ve çevresinde yoğunlaşıyor.

Husiler ise sık sık "işgalci" olmakla suçladıkları BAE'ye ve Suudi Arabistan'a füze saldırılarıyla cevap veriyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...