Tgrt Haber

Bağdat yönetiminden Barzani'ye petrol oyunu

08 Ekim 2016 06:59
Bağdat yönetiminden Barzani'ye petrol oyunu

Türkiye’ye karşı hasmane tutum sergileyen Bağdat yönetimi Türkiye ile iyi ilişkiler kuran Kuzey Irak Bölgesel Yönetimini de cezalandırıyor.

Irak merkezî hükûmeti Mesud Barzani yönetimine yaklaşık 1,5 yıldır petrol gelirlerini göndermeyerek zor duruma düşürüyor. Erbil yönetimi de bu gelirden mahrum kaldığı için son 3-4 aydan bu yana devlet personeli ile Peşmergenin maaşlarını düzenli ödeyemiyor.  Bu sebeple çok sayıda Peşmergenin görevlerinden ayrıldığı vurgulanıyor. Türkiye, hâlihazırda Erbil ve Başika başta olmak üzere Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmergelere eğit-donat desteği sağlıyor. Bağdat hükûmeti Irak’ın kuzeyinde DAEŞ’le mücadele için ise PKK’nın Şengal bölgesinde oluşturduğu, Suriye’deki YPG ile birebir benzerlik taşıyan, YBŞ adlı gruba direkt destek veriyor. YBŞ, ayrıca İran’ın da desteğiyle DAEŞ’e karşı oluşturduğu Şii Haşdi Şabi Milisleri ile birlikte hareket ediyor. Irak’ta DAEŞ’in Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit’te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dinî otorite Ali Sistani’nin çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran’a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor. Yetkililer, Bağdat hükûmetinin YBŞ milislerine Haşdi Şadi aracılığıyla doğrudan ödeme yaptığını 5 ay önce belirlemişti. Türkiye’nin ikinci defa devreye girmesi ve Bağdat’ı uyarmasının ardından İbadi hükûmeti eylül ayı itibarıyla doğrudan para aktarımını durdurmuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...