Tgrt Haber

Bağdat'a 'tavır' mesajı verdi

28 May 2014 18:55
Bağdat'a 'tavır' mesajı verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Mustafa, Bağdat'ın mevcut tavrını değiştirmemesi durumunda Kürtler olarak kendi kaderlerini tayin edeceklerini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada Irak'taki siyasi durumu ve Kürtlerin ülkedeki geleceğini değerlendirdi. Federal sistemin gerektiğini gibi uygulanmasını istediklerini dile getiren Mustafa, "Federalizm dayatmayla olmaz. Eğer Kürtler ve Araplar eşit olmayacaksa böyle devam edemeyiz. Bağdat'ta kurulacak hükümet son fırsattır. Bir araya gelip görüşeceğiz. Bağdat yönetiminin vatandaşlar ve bölgeler arasında eşitliği sağlamaya hazır olup olmadığını göreceğiz" dedi.  Mustafa, şöyle devam etti: "Bağdat, Kürtleri dışlayan mevcut tavrını değiştirmezse anayasa çerçevesinde kendi kaderimizle ilgili kararı vereceğiz. Referanduma giderek Kürtlerin konfederalizmi mi yoksa başka bir seçeneği mi istediğini göreceğiz. Arzumuz Irak ile birlikteliğe devam etmektir. Fakat bunu sürdürmekse sıkıntı yaşarsak konfederalizme gitmemiz kaçınılmaz olacaktır."

Merkezi Irak hükümetinin, petrol satışını engelleyerek Kürdistan bölgesindeki kalkınmanın önüne geçmek istediğini savunan Mustafa, "Bağdat, bizim 2003'ten önceki durumumuza dönmemizi istiyor" ifadesini kullandı.

Mustafa, Irak'taki yöneticilerin, Kürtlere karşı tahammülsüz olduğunu ileri sürerek, "Federal sisteme göre hareket eden bir hükümet, vatandaşlarının maaşını kesmez. Bu, Kürtlere tahammülsüzlüğün kavgasıdır. Kürt bölgesindeki memurların maaş ödemeleri 6 aydır gönderilmiyor. Bağdat’ın yaptığı, Kürtlere karşı büyük bir haksızlık ve zulümdür" şeklinde konuştu.

"Dünya enerji haritasına girdik"

Kürdistan bölgesini dünya enerji haritasının içine koymayı başardıklarını kaydeden Mustafa, şunları söyledi:

"Güvenilir bir kaynak olabilmek için Türkiye’nin Ceyhan Limanı'ndan Avrupa ülkelerine ilk petrol gönderimini gerçekleştirdik. Attığımız adımlar, anayasal bir haktır. Uluslararası kamuoyunun da yürüttüğümüz siyasete olumlu yaklaştığını ve anlayışla karşıladığını görüyoruz."

"Bağdat'ın açtığı davalar başarısız olacak"

Mustafa, petrol satışını durdurmak için Bağdat hükümetince uluslararası mercilerde haklarında açılacak davaların başarısız olacağını iddia etti.

Kürdistan bölgesinin Irak'taki genel durumun aksine alt yapı, çevre ve enerji projeleriyle dünyanın da takdirini kazandığını anlatan Mustafa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak bütçesinin sadece yüzde 10'luk kısmını kullanıyoruz. Bu bütçeyle bölgemizi ileri bir seviyeye taşımayı başardık. Irak'a gelip de Kürdistan bölgesini ziyaret eden tüm yabancı diplomatlar, hayranlıklarını dile getiriyorlar. Bu da hükümetimizin başarısıdır. Fakat Irak, alt yapı, elektrik, enerji, hizmet projeleri ile güvenliği sağlamada başarılı olamadı. Bağdat'taki yöneticiler, bizim bölgemizin de geri kalmamızı istiyor."

"Kürtler birlikte hareket edecek"

Irak'ta kurulacak yeni hükümette yer almak için Kürt partilerinin ortak hareket etme kararı aldığını aktaran Mustafa, müzakerelerin tek bir heyetle yürütüleceğini kaydetti.

Bağdat yönetiminin, Kürtler arasındaki ittifakı bozmaya çalıştığını ileri süren Mustafa, Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi'nin muhalefet, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran'ın, Nuri Maliki hükümetinde yer alacağı şeklindeki iddiaların, medya yoluyla yürütülen psikolojik bir savaş olduğunu söyledi.

 Kerkük sorununa da değinen Mustafa, "Seçim sonuçları, Kerkük’ün bir Kürdistan şehri olduğunu teyit etti. Bağdat, artık Kerkük’ü unutmalı" dedi.

"Amerika’nın tarafsız kalacağını düşünmüyoruz"

Mustafa, petrol ihracına ilişkin "ABD sessiz ve tarafsız kalmalı" şeklindeki açıklamasının arkasında olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söylediklerim Kürdistan hükümetinin görüşlerinden bir parçadır. ABD, Bağdat'ı razı etmemizi istiyor. Fakat bir kere de Bağdat’tan taleplerde bulunsunlar ve onlara da baskı uygulasınlar. Washington'a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde kendilerinden Kürdistan bölgesine dair şeffaf bir siyaset izlemelerini istedik. Bağdat'la ilişkilerde bir sorunumuzun olmadığını aktardık."

ABD'nin petrol sorununu iki tarafın da çıkarlarına olacak şekilde çözülmesini istediğini anlatan Felah Mustafa, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak Amerika’nın tarafsız kalacağını düşünmüyoruz. Çünkü Kürdistan halkının maaşları altı aydır merkezi Bağdat hükümetince kesiliyor. ABD'li yöneticilerin, bu konuda hiç sesi çıkmadı. Dışişleri Sözcüsü Maria Harf ve diğer yetkililer, buna neden tepki göstermedi? Ayrıca Başbakan Neçirvan Barzani, günlük 100 bin varil petrolü Bağdat'a vermek suretiyle iyi niyet göstergesinde bulundu. Fakat Bağdat, olumlu bir adım atmak istemedi."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...