Ban, 'Bir an önce harekete geçmeliyiz'
BM Genel Sekreteri Ban, 'Sadece insanları hayatta tutmak için değil, onlara onurlu bir yaşam sürme fırsatı sunmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.' dedi.
Dünya İnsani Zirvesi'nin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kendisinden önce konuşma yapan Uganda ve Suriyeli mültecilerin zor şartlar altındaki başarı hikayelerinden çok etkilendiğini belirtti. Bu kişilerin yaptığı çalışmalar ve kararlı duruşlarının kendisini çok duygulandırdığını söyleyen Ban, bu çerçevede ilk kez düzenlenen zirveye başta Türkiye olmak üzere verilen destek için teşekkürlerini sundu.
"Küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç var” diyen Ban, dünyada 130 milyon kişinin hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduğunu, ihtiyaçların, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş oranda arttığını ifade etti.
Dünya İnsani Zirvesi'nde düzenlenecek oturumların gündeminin 50 farklı ülkeden 23 bin kişiyle yapılan istişareler sonucu tespit edildiğini vurgulayan Ban, şöyle devam etti:
“Dünya İnsani Zirvesi'ni bu kapsayıcı formatta düzenliyoruz. Çünkü çok önemli bir rolü var bunun. Krizlerden etkilenen insanlar insani eylem bekliyorlar. Önümüzdeki 2 gün içinde dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyorlar. Öncelikle ihtilafların çözümlenmesi için daha fazla şey yapmalıyız. Çünkü insani fonların yüzde 80’ini ihtilaflar almaktadır. Bunun için liderlik ve kararlılık gerekiyor. İkinci olarak sivillerin korunması çok önemlidir. Çünkü onlar bugüne kadar olmadığı şekilde saldırı altındadır. Bugün insan haklarını muhafaza etmenin zamanıdır. Üçüncü olarak, hiç kimseyi geride bırakmamalıyız. 2020 yılına kadar, kendi ülkesinde yerinden edilmiş insanlara çözüm bulalım ve nihayet bu insanlara uzun vadeli ve daha iyi fonlar tahsis edelim. Artık daha fazla örgüt ortak önceliklere dayalı olarak birlikte çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermelidir. Aynı zamanda insani yardım fonlarındaki uçurumu kapatmalıyız.”
BM Genel Sekreteri Ban, “Bazı insanlar için para, şöhret, güç çok önemli olabilir ama biz burada adaleti, umudu, ortak bir geleceğin mimarisini temsil ediyoruz. Biz tek bir insanlığız ve ortak sorumlulukları paylaşıyoruz. Sadece insanları hayatta tutmak için değil, aynı zamanda onlara onurlu bir yaşam sürme fırsatı sunmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.” diye konuştu.