Ban'dan Esad hakkında kritik açıklama
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın geleceğine ülke halkının karar vermesi gerektiğine inandığını belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geleceğine ülke halkının karar vermesi gerektiğine inandığını belirtti.
Ban, BM Cenevre Ofisi'nde, dünyadaki krizler ve atılması gereken adımları görüşmek üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ban, dün Suriye'de rejim güçlerinin pazar yerine düzenlediği hava saldırısında düzinelerce insanın öldüğünü ve birçok kişinin yaralandığını belirtti.
Kuşatma altındaki bölgelerde hava saldırılarının arttığını ifade eden Ban, Suriye'deki şiddetin bir an önce durması gerektiğini vurguladı. Ban, Suriye'de ve dünyanın hiçbir yerinde krizlerin askeri yollarla çözülemeyeceğine işaret etti.
Her gün sivillerin kasıtlı şekilde öldürüldüğünü, kaçırıldığını, Yemen'deki hastane saldırısıyla marttan bu yana 39 sağlık merkezinin vurulduğunu kaydeden Ban, uluslararası toplumun, suçluları durdurmakta başarısız olduğunu söyledi.
Ban, "Bariz zalimlikler karşısında, dünya rahatsız edici bir şekilde felçli gibi davrandı" dedi.
"Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar vermeli"
Viyana'daki Suriye görüşmelerini memnuniyetle karşıladığını dile getiren Ban, "Cenevre Bildirisi'nden bu yana uluslararası aktörler arasında ilk defa bütün ülkelerin katılımıyla anlamlı bir mutabakata varıldı" diye konuştu.
Taraflar arasındaki önemli görüş ayrılıklarının halen sürdüğüne dikkati çeken Ban, "Umarım önümüzdeki günlerde siyasi Suriyelilerin liderliğinde siyasi bir çözüm için daha fazla ilerleme kaydederler" ifadesini kullandı.
Ban, "Suriye'nin geleceğinde Esad'ın rolüne" ilişkin bir soruya, "Suriye'nin geleceği ya da görüşmelerin geleceği, bir adamın geleceği yüzünden daha fazla engellenmemeli. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğine inanıyorum. Bu konu Viyana'da da tartışıldı. Üzerinde durulması gereken konu, siyasi sürecin tekrar nasıl başlatılacağı ve ülke genelinde ateşkes sağlanması" yanıtını verdi.
Maurer ise ilk kez BM ve komitenin bir araya gelerek dünyadaki krizlere dikkat çekmek istediğini, silahlı çatışmalarda sivillerin korunması ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.
BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi, uluslararası topluma "suçların cezasız kalmaması, mültecilere destek verilmesi, yoğun nüfuslu yerlerde ağır silahların kullanılmaması, insani yardım ulaştırılması" için ortak çağrı yaptı.